Човешката раса е изминала дълъг път от каменната ера насам.

И все пак някои неща никога не се променят, като любовта на родител към дете.

Инструментите на родителството са се променили, разбира се, но инстинктът остава същият.

Днешните деца може да рисуват върху красиви арт подложки и електронни таблети, но всичко започва с мека глина и пещерни стени.

Bright Side се потопи дълбоко в не толкова лесния живот на родителите от каменната ера. Оказва се, че много от днешните техники и принципи за родителство са пренесени от зората на цивилизацията.

Занимания с изкуство

Днес често използваме изкуството като инструмент за обучение на децата, за да им помогнем да изразят не само своята креативност, но и чувствата си. Има милион различни видове инструменти за оцветяване, например.

Но дори децата от каменната ера са били насърчавани да рисуват, както е видно от останки от пещерно изкуство, открити във Франция. В огромната пещерна система една от камерите е изпъстрена само с детски рисунки. Това кара експертите да вярват, че праисторическите деца са посещавали някаква детска градина, което им е помагала да подхранват рисувателния си талант.

Кърмене, диктувано от детето

Много майки практикуват удължено кърмене днес, оставяйки децата да сучат до 3-4-годишна възраст. Някои практикуват отбиване, водено от бебето, което означава, че детето решава кога да се откаже от кърмата. Както се оказва, жените, които правят това днес, просто се връщат към корените си.

Проучване сочи, че майките от каменната ера са кърмили децата си до 3-4-годишна възраст. Това вероятно е довело до по-добро развитие на мозъка при хората и по-добър имунитет.

Бебеносене

Бебетата не обичат да стоят сами, но повечето родители имат цял куп домакински задължения. Едно просто решение на този проблем е бебеносенето. Днес имаме всякакви ергономични решения, които ни помагат да си свършим работата, докато носим детето. Експертите препоръчват също и контакта кожа в кожа с бебето, вярвайки, че той го прави по-балансиран възрастен.

Има много доказателства, че праисторическите родители също са носили бебетата си, когато са вършили задълженията. Това е и един от начините да ги предпазят от многото хищници наоколо.

Време за игра

Днешните деца имат всевъзможни играчки, като независимо от възрастта, те са склонни да играят заедно и да се разбират добре. Алтернативни принципи на образование, като Монтесори и Уолдорф, насърчават именно това.

Така са растяли и праисторическите деца. Училището е събирало малчугани от всички възрасти, които са играли с подходящи за възрастта инструменти и оръжия. Това не само ги е занимавало, но и ги обучавало за живота им на възрастни през каменната ера.

Грижа от старейшини

В днешно време децата все по-рядко прекарват време с по-възрастните си роднини. Въпреки това, в семейства, в които родителите отсъстват поради различни причини, бабите и дядовците са тези, които полагат грижи за децата.

Това е било практика и в праисторическите времена. Повечето възрастните хора, които не са били толкова активни в лова и събирането на прехраната, са били "бавачки". Мъдростта, която те са предавали на децата, е помогнала на човешката раса да процъфтява.

Бебешки бутилки

Днес има много майки, които се борят с кърменето по безброй причини. Както се оказва, майките от каменната ера също са били изправени пред подобни предизвикателства. Ето защо най-ранните бебешки бутилки, направени от глина, са датирани преди 5000 години.

Те са все по-разпространени през желязната и бронзовата епоха, а остатъците в тях сочат наличие на животински млечни продукти. Човешките същества винаги са били иновативни, когато трябва да направят най-доброто за децата си.

7 признака, че отглеждате разглезено дете и какво да направите по въпросаДобрата новина е, че разглезените деца стават, а не се раждат такива. Така че обратният процес е възможен

Положително родителство

Изглежда, че праисторическите родители не са вярвали в телесното наказание, сочат данни от няколко проучвания. Повечето следи за отглеждане на деца от каменната ера сочат към привързаното родителство. Децата са гушкани, носени и е по-вероятно да бъдат нежно смъмрени, а не напляскани за лошо поведение.

Днешните детски психолози също вярват, че удрянето на дете е пагубно за неговото психическо здраве и баланс, дори и като възрастен. Така че древните хора са знаели повече, отколкото предполагаме за правилното отглеждане на деца.

Утеха за плачещия

Някои експерти вярват, че бебето трябва да бъде оставено да плаче, докато се успокои камо. Това е начин да го накарате да разчита на себе си. Други обаче не съветват родителите да постъпват по този начин.

Изглежда, че през каменната ера са били фенове на втората теория. Ако детето плаче, родителите реагират незабавно, като то е гушкано и третирано с обич. Има доказателство, че децата, които получават обич, се научават да се самоуспокояват по-рано.

Малко ограничения, повече насърчения

Изкуството, открито в различни пещери по света, сочи, че децата са оставяни да рисуват това, което им харесва, но също така са насочвани към правилното рисуване на фигури. Днес ние държим ръцете на нашите деца, за да им помогнем да пишат и да научат правилно азбуката.

В каменната ера изкуството също е използвано, за да се преподава конструктивно и да се помогне на детето да расте уверено в себе си. Много експерти смятат, че когато става дума за деца от тази епоха, ограниченията са били изключително малко.