Хоум офисът ще остане действащ и след пандемията.

В това са убедени работодатели и HR експерти. Според тях този модел е доказал своята ефективност и е довел до икономии на офисни площи и разходи за бизнеса.

„Наистина хоум офисът се наложи през последните две години. Оказа се подходяща гъвкава форма за заетост, доказа своята ефективност. На много от местата дори беше увеличена производителността. Много от тези предприятия от IT сектора, медиите, запазиха дистанционната работа. Това направи ефективни самите компании от гледна точка на икономия на офисни площи, наеми.

Нормално е тази форма да се запази и след пандемията”, коментира пред „Монитор” изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов. Той изтъкна обаче, че тази форма няма как да се приложи за всички сфери. Затова дистанционната форма на работа е неприложима, да речем, за индустрията, която е 30% от икономиката ни.

Според HR експерта Георги Първанов хоум офисът става стандарт и през следващите 4-5 години, а може би и дългосрочно ще бъде предпочитана форма за работа.

„В обявите за работа, още повече в пазар с толкова ниска безработица и тотален недостиг на работна ръка, очакванията са да се предлага като стандарт. Но аз съм привърженик на хибридния вариант. Не мисля, че е добро решение дългосрочно хората да работят само дистанционно, една комбинация от 2-3 дни от вкъщи, а останалите в офиса е най-добре.

Но отново зависи за коя сфера става дума, ако става дума за куриерски услуги, няма как да се приложи тази форма на работа. Но за бизнесите, които го наблюдават, ще бъде стандарт”, сподели Първанов, който е член на Българската асоциация за управление на хора.

Той изтъкна, че особено в началото на пандемията хоум офисът е бил изключително успешен, защото компаниите са имали огромни спестявания поради липсата на командировки и намаляване на офисни разходи. В същото време обаче вече все повече служители искат да се върнат присъствено в офиса.

„ Хората жадуват за жив контакт, да се социализират, да се развива работата в екип. Вярно е, че дистанционната работа пести разходи, но вече започва да се търси хибриден модел, защото няма как всичко да се случва по Скайп или Зуум”, коментира експертът, цитиран от вестник Монитор.

Германски съд: Придвижването от леглото до бюрото е пътуване до работаРаботещ от вкъщи германец, който се подхлъзнал, докато се придвижвал от леглото до компютъра си, настоява, че това е злополука на работното място, след като съд призна официално този тип придвижване за пътуване до и от работа.

Междувременно, данни на Евростат показват, че едва 1.2% от работещите у нас са се трудили дистанционно през миналата година. По този показател страната ни се нарежда на последно място сред държавите в Европейския съюз, където средно 12.3% от служителите са били в хоум офис. Преди пандемията средно около 5 на сто от европейците са се трудили дистанционно, а през 2020 г. техният дял се е увеличил близо два пъти и половина.

Най-разпространен е хоум офисът във Финландия, където всеки четвърти служител (25.1%) е работил основно от дома си през миналата година. След това се нареждат Люксембург и Ирландия, където трудещите се от разстояние са съответно 23.1% и 21.5 на сто.

На другия полюс са балканските страни. След България хоум офисът е най-непопулярен в Румъния. Само 2.5% от заетите хора в северната ни съседка са се трудили онлайн. Малко преди нея се нарежда Хърватия с 3.1%. Статистиката сочи още и че работата от вкъщи е по-разпространена сред жените. Средно 13.2% от трудещите се дами в ЕС са били в хоум офис, докато при мъжете този дял е 11.5 на сто.

„Ниският процент на работещите дистанционно у нас си обяснявам с последните места, които заемаме в класацията по дигитална грамотност. Като цяло българските служители не са дигитално грамотни и това затруднява тази форма на работа. Оттам идва разликата с другите страни”, коментира от своя страна Добрин Иванов. Той изтъкна, че тук роля играе и техническото осигуряване, което обаче изисква средства.

Проучване на Microsoft отпреди няколко дни пък показа, че 40% от служителите, работили в хоум офис в последните 2 години, биха напуснали, ако шефовете им наложат отново присъствен режим на работа. 50% от тях пък смятат, че са по-ефективни от вкъщи.

Допитване нa Бългapcĸaтa acoциaция зa yпpaвлeниe нa xopa (БAУX) и Бългapcĸaтa cтoпaнcĸa ĸaмapa (БCK), проведено в пepиoдa 2 – 25 aпpил 2021 г. cpeд pъĸoвoдитeли „Чoвeшĸи pecypcи“ oт 180 пpeдпpиятия в цялaтa cтpaнa и oт пoчти вcичĸи ceĸтopи нa иĸoнoмиĸaтa, пък показа, че пoлoвинaтa paбoтoдaтeли в Бългapия възнaмepявaт дa пpoдължaт пpилaгaнeтo нa диcтaнциoннитe фopми нa зaeтocт и cлeд oтпaдaнe нa извънpeднитe пpoтивoeпидeмични мepĸи, дoĸaтo дpyги 22% ce ĸoлeбaят.

Eдвa 6% oт ĸoмпaниитe щe ce oтĸaжaт oт xoyм oфиca ĸaтo нaчин нa opгaнизиpaнe нa paбoтния пpoцec. Дали това наистина ще е новото нормално предстои да видим.