Все още не е ясно дали служителите, които работят от вкъщи или от офиса, са по-продуктивни.

Изследванията от неотдавнашна статия в Harvard Business Review показват обаче, че хората, които работят с един и същи офис график от вкъщи, се справят по-добре със задачите си.

Обяснението на служителите? Тихата среда помага за тяхната производителност.

Нещо повече, работата от вкъщи дава свободата да създадете пространството, от което се нуждаете, за да свършите работата си. У дома можете да контролирате (поне повечето от) характеристиките на обкръжението си, докато в офиса сте зависими от други хора.

Няколко блогъра, работещи от вкъщи, споделят как създават своето перфектно пространство, повишаващо концентрацията. Ето техните най-добри съвети за производителност, които може да изпробвате в собственото си работно пространство.

1. Мислете като мишка...

... и намерете най-тихия ъгъл на къщата. Докато някои хора се нуждаят от фонов шум, за да работят, други намират и най-малкия звук (лаещо куче, шумен вентилатор, играещи деца) за изключително обезпокояващ. Ако и вие сте сред вторите, уверете се, че работното пространство е напълно изолирано. Или поне изберете стая с врата.

2. Почистете бюрото

Съвсем очевидно е, че купищата документи и химикалки забавят напредъка, но какво точно трябва да имате на бюрото си? Оставете само най-необходимото и не позволявайте на ненужни книги, купчини хартия или чаши, наполовина пълни с кафе, да намалят производителността, да не говорим за концентрацията.

3. И останалата част от къщата

Много хора споделят, че концентрацията им се повишава, когато цялата къща е подредена. Дори да не виждат някоя зона на стаята, те казват, че работят по-добре, когато знаят, че наоколо няма хаос.

4. Внесете малко зеленина

Не е нужно да правите оранжерия у дома, но малко растения на бюрото или на пода са чудесен начин да добавите глътка свеж въздух към работното пространство, да създадете визуално разнообразие, когато очите ви имат нужда от почивка от екрана.

5. Аромат

За някои хубавият аромат има голямо значение. Освен че придават приятен мирис, някои етерични масла могат да помогнат за концентрацията. Ментата дава енергия, докато розмаринът прави човек по-продуктивен. А сладкият портокал ще помогне при тревожност.

6. По-малък списък със задачи

Преди да започнете със задачите за деня, отделете 10 минути, за да направите подробен списък. След това прекарайте още пет, като направите по-кратък списък със задачи, за които сте сигурни, че ще бъдат изпълнени през следващите няколко часа.

Ако задачите са твърде много за деня, няма как физически да ги свършите. Но ако се разделят на по-малки и изпълними, тези постижения ще стимулират вашата производителност!

7. Правете смислени почивки

Когато дойде време за почивка, повечето от нас по подразбиране се концентрират върху социалните медии за известно време. Но по-продуктивен начин да презаредите батериите си е да прочетете статия, която да ви даде малко вдъхновение, да научите за иновации във вашата област или дори да се разходите наоколо.