Идеята за работа от дома звучи като сбъдната мечта.„

И тя беше реализирана от доста хора. Но не всеки се радва на тази възможност и се оказва, че само след няколко седмици тази опция, всъщност, не е мечтата, която сте си представяли.

Но ако имате тактика и правилна стратегия, можете да бъдете не по-малко продуктивни, работейки от разстояние.

Поискайте това, от което се нуждаете

Ако бъдете помолени да работите от вкъщи, особено ако това е временно, попитайте вашия работодател за нещата, от която се нуждаете. Това не означава, че ще ги получите, но не оставяйте всичко да бъде ваша отговорност.

Сред най-необходимите аксесоари са компютър, уебкамера, безжична мишка/клавиатура, необходим софтуер/приложения, принтер (ако е необходимо). Ако те са определящи за ефективността на работата ви, не трябва да бъдат отказани.

Създайте подходящо работно пространство

Работното пространство е от съществено значение, когато сте в домашен офис. Звучи чудесно да работите с вдигнати крака на дивана, но става неудобно. Отделете място в дома си, където вашият компютър, папки и всички необходими консумативи могат да стоят, дори когато не сте на работа.

Определете си тихо пространство, далече от шума в къщата, не в стая с телевизор. Също така се уверете, че около вас има достатъчно количество електрически контакти.

Оборудвайте работно пространство

Ако се очертава да работите в домашен офис за по-дълго време, инвестирайте най-важните принадлежности. Това са удобен стол, компютър, слушалки, уеб камера….

Уверете се, че вашият интернет и Wi-Fi отговарят на вашите нужди

Настройки за интернет и Wi-Fi не са еднакви. Често тези у дома са по-бавни спрямо офиса, но ако имате нужда от по-висока скорост, е добре да помислите за качеството на връзката. Не забравяйте да тествате скоростта на интернет, докато използвате VPN (виртуална частна мрежа), защото вероятно ще трябва да използвате такава, а VPN мрежите могат да забавят нещата.

Определете очаквания за себе си и другите

Работата от вкъщи може да означава забавяне на времето за отговор. В зависимост от работата ви може да нямате достъп до същите неща, които правите в офиса, така че може да отнеме повече време, за да се свържете с хора или да намерите необходимата информация. Обсъдете потенциални забавяния с колеги и клиенти.

Създайте график и управлявайте добре времето си

Примамката на кухнята, домакинските задължения, телевизията и слънцето в задния двор са достатъчни фактори, за да отвлечат вниманието на всеки. Не се поддавайте на тези разсейвания. Лесно е да губите време, когато работите от вкъщи. Направете календар, съставете график и следвайте стриктно всички срещи, задачи и ангажименти.

Етикет за видеоконференции

Работата от вкъщи означава, че вашите срещи се преместват онлайн. Ако използвате софтуер за видеоконференции, като Zoom или GoToMeeting, има няколко въпроса за етикета, които трябва да спазвате по време на разговори.

Включете камерата си: Освен ако не е среща, на която всичко, което правите, е да слушате, използвайте камерата като средство за поддържане на професионален образ и усещане за физическо присъствие.

Изключете микрофона: Вашите фонови звуци се усилват за всички останали, така че направете услуга на групата и останете заглушени, освен ако не говорите.

Изберете подходящо осветление: Участниците ще искат да виждат лицето ви, докато говорят с вас.

Поддържайте фона чист: Не искате колегите ви да видят цялата бъркотия, с която не сте имали време да се справите.

Не носете пижама: Поговорката „Облечете се за успех“ е от съществено значение, когато сте в домашен офис. Може да не се нуждаете от костюм от три части, но прекалената непринуденост ще намали професионалния ви имидж.

Избягвайте лошите навици

Всичко, което е непозволено на работа, трябва да бъде табу и у дома. Причината работодателите да блокират сайтовете на социалните медии от корпоративните мрежи е, че според изследванията можете да загубите над 2 часа в проверка в социалните медии. Освен ако не е част от работата ви, запазете я за часовете си „след работа“.

Останете свързани с вашите колеги

Колко пъти на ден правите почивка, за да се свържете с колегите си, да споделите информация или просто да се махнете от бюрото си? Ако сте от домашен офис, това е много по-трудно да се направи, но не по-малко важно. Използвайте приложения, за да поддържате връзка с хората, с които работите.

Сътрудничеството също е от съществено значение. И ако разчитате на силните страни на колегите си през цялото време, когато сте на работа, не позволявайте работата от вкъщи да спре това.

Преди всичко друго: Бъдете гъвкави

Работата от дома е свързана най-вече с гъвкавост. Трябва да можете да работите в разсейваща среда, да се движите с промените в последната минута и да се борите с лоша комуникация от други хора. Можете да се справите!

Случват се грешки - котката ще премине през компютъра по време на видеоконференция или кучето ще излае, или куриер ще се обади за пакет, но всичко е наред. Просто се извинете и продължете напред.