В днешния забързан свят почти всичко, което правим, е докоснато от технологиите. От смартфони, предлагащи стотици функционалности, до интелигентни кухненски уреди, които
готвят вкусна храна автоматично.

Непрестанната тенденция към технологично развитие и възможността интелигентно да управляваме дома, в който живеем, става все по-актуална, особено във времена, когато трябва да прекарваме все повече време у дома.

Представете си, ако бихте могли да контролирате светлините, щорите, отоплението и вратите точно според вашите предпочитания само с едно докосване на приложение от вашия смартфон.

Има много причини, поради които ще заобичате вашия умен дом. Първо, той ще направи живота ви много по-удобен. Например, ако сте поканили приятели да гледате филм заедно, може да приглушите светлините само с едно докосване.

В горещите и слънчевите дни през лятото системата може да спусне щорите ви, за да поддържа къщата прохладна. А в случай че не можете да намерите вашия смартфон, просто кажете на Alexa какви са вашите предпочитания и атмосферата във вашия дом бързо ще се промени спрямо желанията ви.

Второ, интелигентният дом е персонализиран и приспособен изцяло към вашия начин на живот. Можете да програмирате вашите домашни тонколони да пуснат любимата ви музика, когато се събудите или пък да накарате кафемашината да ви приготви чаша свежо кафе, което да ви очаква, когато влезете в кухнята. Вашият перфектен старт на деня!

Трето, умните домове автоматично изключват всички светлини и устройства и понижават температурата на дома, когато не сте вкъщи. Това прави вашия дом по-енергийно ефективен.

И въпреки че не сте у дома, вие оставате свързани с вашия дом чрез отдалечен контрол и мониторинг. Така, например, можете от разстояние да отваряте и затваряте врати на вашето семейство и приятели, да проверите състоянието на светлините, прозорците и щорите или да включите отоплението, когато излизате от офиса, така че домът ви е да е топъл и уютен, когато се приберете.

„Смарт“ домовете също са по-безопасни и защитени, благодарение на детектори за движение, които могат да могат симулират присъствие, дори когато не сте у дома. Без значение дали сте в командировка, на почивка или просто пазарувате - впечатлението винаги остава същото: някой е у дома.

И накрая, но не на последно място, интелигентните домове ви помагат да бъдете по-отговорен гражданин. Чрез възможността за отдалечено изключване на уреди и устройства, които понякога може да забравим да изключим, вие допринасяте за по-екологична среда.

Чрез активиране на функцията за автоматично изместване на щорите в зависимост от състоянието на слънцето, вътрешната температура на вашия дом винаги е оптимизирана, за да ви бъде хладно през лятото и топло през зимата.

Умен дом с решенията на АББ

И ако преди умния дом изглеждаше сюрреалистична идея в бъдещото, в днешни дни изграждането на „интелигентни“ домове става все по- актуално, лесно и достъпно. АББ предлага цялостно решение за умен дом чрез своята иновативна системата за домашна автоматизация ABB-free@home.

ABB free@home позволява гъвкаво и комплексно управление на целия дом, не само чрез стандартните бутони, а и още по-лесно и практично: чрез вашия смартфон, таблет или чрез гласов контрол.

Смартфонът се превръща в дистанционно. Чрез него може да повдигнете щорите и пуснете кафемашината само с едно докосване докато все още сте в леглото - или да изключите всички светлини и устройства едновременно, когато излизате от къщата.

Също така, с едно докосване„ или гласова команда е възможно да промените интензитета на светлините спрямо вашите желания. ABB-free@home позволява комплексно и лесно управление на всички инсталации в къщата, в т. ч. осветление, отопление, вентилация, щори и системи за контрол на достъпа.

Температурата в помещението автоматично се настройва и адаптира в зависимост от ежедневните ви навици, което значително подобрява енергийната ефективност без излишен
разход на енергия, когато не е необходимо. Така, например, отоплението може да бъде изключено или коригирано, ако се отвори прозорец или ако няма никой у дома.

Освен висока енергоефективност, системата предлага решения за гарантиране безопасността и сигурността на имота ви. Например, можете да активирате функцията „симулация на присъствие“ когато сте навън и това да предотврати евентуално влизане с взлом.

Ако това не ви е достатъчно, винаги можете да проверите състоянието на определени функции – например непредвидено отваряне на прозорец, врата или неочаквано присъствие. В този случай приложението ABB-free@home може дори да ви изпрати известие на смартфона, за да виинформира и позволи да се обадите в полицията навреме.

Системата е силно ориентирана към личните предпочитания на потребителите, давайки възможност за гъвкаво персонализиране чрез настройване на различни сцени и режими.

Специална функция в приложението ABB-free@ home® помага вашите желания и предпочитания да бъдат интуитивно запазени и променяни по всяко едно време. Активирането
им става само с едно натискане на бутон на ключ, смартфон или таблет. По този начин вашия хол бързо може да се промени от приветливо място за посрещане на гости до уютния кът за почивка.

В ерата на „Интернет на нещата (IoT)“ свързаността на всички устройства и системи в дома ви е ключова за това той да бъде определен като интелигентен. Именно затова ABB-free@home® предлага лесна интеграция и обвързаност с продуктите и системите на водещите технологични производители, като Amazon Alexa, Sonos, Philips Hue LED, Miele, Bosch и др.

Концепцията и еволюцията за умен дом преживява бързо развитие в последните години, като стремежът е нашия дом да се превърне в по-сигурно и комфортно място за живот, работа и развлечение. Идеята домът ни лесно да може да се трансформира от домашен офис в уютно място за почивка се превръща от привилегия в необходимост.

Иновативността и гъвкавостта на системата за домашна автоматизация ABB-free@homе правят всичко това изключително лесно и достъпно, предоставяйки ни повече от 5 причини да заобичаме нашия умен дом.

Ако всичко това ви звучи интересно и искате да научите повече за възможностите на ABB-free@homе, заповядайте на уебинара на компанията на 11 ноември, посветен на темата. Ще научите подробности за домашната автоматизация и ще разберете защо бъдещето е в умните сгради.