За първи път от 60 години туристи ще имат възможността да минат по пътеката Транс Бутан.

През март 2022 г., след две години обширна реставрация, Кралство Бутан ще отвори отново 400-километровата историческа пътека.

Туроператорът G Adventures е избран от Bhutan Canada Foundation, която ръководи възстановяването, като първия, получаващ достъп.

Според говорител на туристическата компания тя ще предложи два нови трекинг маршрута, фокусирани върху пътеката: 11-дневно и 12-дневно пътуване, включващи къмпинг и настаняване в частни домове, местни къщи за гости и хотели.

„За нас е чест да работим с Bhutan Canada Foundation и Trans Bhutan Trail, за да стартираме нововъзстановената пътека в магическия Бутан“, казва Ив Марсо, вицепрезидент в G Adventures.

„Това е страна, в която правим обиколки повече от десетилетие и отдавна се възхищаваме на нейния ангажимент към щастието на хората и устойчивия начин на живот, които са и двете философии в съответствие с нашите ценности като организация".

Посещението на новооткритата пътека е идеалната ваканция в един социално дистанциран свят, тъй като хората се стремят както да прекарват повече време сред природата, така и да намерят уникални преживявания.

Най-добрите дестинации за посещение през 2022 годинаОбмисляте ли вече къде ще пътешествате през 2022 година? Вземете паспорта си и елате с нас.

„Нашите нови пътувания обхващат най-важните моменти от пътеката, докато туристите преминават през гори, ливади и селски райони около Дзонгите“, казва Марсо. „Те могат да очакват средно три до четири часа пешеходни преходи всеки ден и вкусни местни ястия всяка вечер, независимо дали са на къмпинг или са отседнали в домове, хотели или местни къщи за гости".

Що се отнася до самата пътека, нейният произход датира от хиляди години, когато е била част от древния Път на коприната. Според говорител на G Adventures историческите данни за пътеката я проследяват до 16 век, когато е единственият маршрут между източната и западната част на страната, служещ като поклоннически път за будистите от изток до свещени места в Западен Бутан и Тибет.

Въпреки това, когато в района започва строителство на национална магистрала през 60-те години на миналия век, стълбищата и пешеходните маршрути на пътеката постепенно се разпадат. След години работа, сега тя е възстановена в предишната си слава.

„Освен предоставянето на възможности за доходи на местните хора, особено на младежите, в селските общности, възстановяването на пътеката е проект, базиран на общността, предназначен да запази древна културна икона и да осигури устойчиво изживяване за пътниците“, казва Сам Блит, председател на фондация Bhutan Canada Foundation.

„Икономическата полза ще се влее директно в местните общности, независимо дали чрез отсядане в домове, купуване на консумативи на място за многодневни пътувания или наемане на местни водачи“.

Двете нови пътувания на G Adventures по Trans Bhutan Trail стартират на 1 май 2022 г. И двете вече са достъпни за резервации, като цените започват от 3149 долара на човек.