„Спайдърмен: Няма път към дома“ вече разби рекордите на боксофиса в Съединените щати и ще се опита да постигне нещо, което никой друг филм не е успял от близо две години насам – да генерира 1 милиард долара от продажби на билети по целия свят.

За по-малко от седмица в кината филмът на Marvel Cinematic Universe надхвърли 751.3 милиона долара в световен мащаб, което го направи третият най-касов филм за 2021 г., съобщиха разпространителите Sony.

В момента филмът с най-високи приходи за годината е китайската продукция „Битката при езерото Чангджин“, която излезе през ноември. До момента тя е събрала 904.9 милиона долара в световен мащаб, според данните на Comscore.

Друг китайски филм, „Здравей, мамо“, който дебютира през февруари, е на второ място с 900.4 милиона долара от глобални продажби на билети.

„Бих се обзаложил заложил, че Спайдърмен има потенциал да влезе в клуба на филмите с боксофис от над 1 милиард долара“, казва Пол Дергарабедян, старши медиен анализатор в Comscore.

След като осигури над 600 милиона долара по целия свят през първия си уикенд, „Спайдърмен: Няма път към дома“ продължава да отчита силни продажби на билети и в началото на тази седмица, генерирайки повече от 150 милиона долара в световния бокс офис.

Очаква се тази тенденция да продължи и през идния уикенд.

Според предварителните прогнози филмът ще генерира още между 50% и 70% от приходите в дебютния си уикенд, с което със сигурност ще премине границата от 1 милиард долара.

Ако това не се случи през този уикенд, вероятно ще стане някъде през следващата седмица. Всяка година осемдневният интервал между Бъдни вечер и Нова година е един от най-доходоносните периоди за филмовата индустрия. Обикновено този период носи 4.5% от касовите приходи за цялата година, по данни на Comscore.

"Като се има предвид, че доскоро много хора се съмняваха дали индустрията може да достигне този мащаб скоро, на фона на разпространението на новите варианти на COVID-19, това е забележително постижение", смята Шон Робинс, главен анализатор в BoxOffice.com.

Експертите обаче предупреждават, че опасенията от Омикрон могат да намалят продажбите на билети за филма, особено в случай на повторно въвеждане на противоепидемични мерки в киносалоните.

В понеделник канадската провинция Квебек затвори кината, но е малко вероятно подобен ход да се случи в САЩ, отбелязва CNBC.