От началото на декември бананите са били най-често поръчваната храна онлайн за доставка по домовете, сочи проучване на пазара, цитирано от вестник Монитор.

В топ 10 са още морковите, лимоните, картофите от ферма, мандарините, краставиците, лукът, гъбите печурки, хлябът и прясното мляко.

В по-дългия списък от предпочитания на пазаруващите онлайн са включени яйцата, олиото, портокалите, боровинките, магданозът, салатата айсберг, чери доматите, изворната вода, италианският хляб от твърда пшеница с квас и гроздето сорт Султанина.

Пандемията от COVID-19 отключи възможностите за пазаруване от дома на хранителни продукти и бързообротни стоки посредством платформи, които доставят продуктите до вратата на клиентите.

Все повече потребители избират онлайн пазаруването на хранителни стоки за вкъщи, защото с един клик на компютъра или на телефона имат достъп до списък от продукти, за които иначе трябва да посетят физически няколко търговски обекта.

Скок на измамите при онлайн пазаруванетоПрестъпниците продължават да се възползват от жертвите, които работят от дома си


В сравнение с 2019 г. двете почти пълни пандемични години след това доведоха до бум на поръчките на храни онлайн. През 2019-та броят им в България е бил 99 000 и е направен оборот от 8.7 млн. лв. с ДДС. През 2020 година броят на изпълнените заявки скача над 2.7 пъти до 272 000, а оборът достига 28.87 милиона лева.

От началото на настоящата година поръчките вече са 460 000, а оборотът е достигнал 46 млн. лв. с ДДС, показват още данните от проучването.