Клиент на втората най-голяма верига супермаркети във Великобритания - Sainsbury's, откри един от най-отровните паяци в света в пакет банани.

37-годишният Джо Стайн намира „тъмна маса“, висяща от един от плодовете по-рано тази седмица, докато приготвя закуската.

Първоначално Стейн изхвърля опаковката, но забелязва, че масата "потрепва" и по-късно я, за да я разгледа.

„Беше паяк и започна да се движи, така че извиках на приятелката си „не влизай в кухнята“, спомня си той.

След като разглежда по-отблизо паяка и проучва характеристиките му онлайн, Щайн вярва, че това е бразилски скитащ паяк. Научното му име Phoneutria се превежда като „убиец“ на гръцки.

Подобно на скитащия паяк, този в бананите на Щайн има дължина на тялото около 5 сантиметра и е покрит с кестеняво окосмяване.

„Изпразних цялата торба в пластмасова кутия, веднага щом падна, сложих капак и разбрах, че не се движи. Потърсихме го в Google и изглежда 99 процента като скитащия паяк“, казва Стайн и допълва, че е останал шокиран, когато разбрал, че това е един от най-отровните и опасни паяци в света.

Според Buglife - организация за опазване на насекомите, базирана в Европа, ухапване от бразилски паяк може да причини силна болка, зрителни нарушения, слюноотделяне и обилно изпотяване.

Това животно изглежда като плюшена играчка, но може да ви убиеСъс своите големи очи, миловидна муцунка и бавни движения, този бозайник може да заблуди много хора, че е просто една подвижна плюшена играчка

Щайн купува пакета банани, отгледани в Колумбия, в клон на Sainsbury's в Лондон. В момента паякът е изпратен на компанията за по-нататъшно разследване.

Веригата се е извинила на клиента, а говорителят й посочва, че „инциденти като този са изключително редки и има процедури за предотвратяването им."