Оказва се, че няма причина да се чувствате неудобно или да се срамувате от страха си от паяци.

Учените са открили, че тези насекоми са толкова страшни, че дори други паяци се плашат от тях.

В експеримент по време на ново изследване, публикувано от Британското екологично дружество, паяци са поставени пред други паяци. И последните са толкова уплашени, че бягат, съобщава в Twitter д-р Даниела Рьослер, която е автор на проекта.

Проучването разглежда как скачащите паяци обработват потенциалните заплахи. Учените ги поставят близо до няколко обекта, представляващи потенциална заплаха, след което наблюдавават как реагират.

Първият обект е проста, черна, 3D отпечатана сфера. Паякът, подложен на тест, изобщо не се страхува от нея. Той дори се катери отгоре й. Но нещата се променят, когато обектите започват да стават по-реалистични. Тестовият паяк започва да става по-предпазлив, тъй като обектите придобиват характеристики, като очи и крака.

Когато паякът се изправя лице в лице с мъртъв екземпляр от по-голям паяк, той замръзва напълно и след това бавно се отдръпва. При друг тест той се приближава безгрижно, след което бързо осъзнава потенциалната заплаха от другия паяк и се отдалечава възможно най-бързо.

Животно, смятано за изчезнало преди 50 г, откриха в Африка (снимки и видео)Сомалийска слонска земеровка (или сомалийско сенги) беше открита отново в Африка, след като се смяташе, че е изчезнала преди 50 години

Учените заключават, че паяците разпознават заплахата от друг паяк, дори и да не се движи. Те са по-склонни да избягат, ако „заплашителният“ паяк има очи, разказва T+L.

Изследователите са развълнувани от резултатите, защото „разпознаването на статични обекти е трудно“, обяснява Рьослер в Twitter. Много информация обикновено идва от това как се движат хищниците, така че разпознаването на "статичен хищник" увеличава шансовете за оцеляване.

И макар това да звучи научно задоволително, не е нередно, ако единствената причина да се вълнувате от теста е, че той потвърждава вашата собствена арахнофобия.