Властта на талибаните в Афганистан обяви, че жените, които искат да пътуват на дълги разстояния с автомобилен транспорт, могат да го правят само, ако са придружени от близък роднина от мъжки пол.

Издадените вчера от Министерството за насърчаване на добродетелта и превенция на порока насоки също така предвиждат да бъде отказван транспорт на жени, които не носят забрадки, информира Al Jazeera.

Новите насоки бяха обявени, след като талибаните вече забраниха на много жени в публичния сектор да се върнат на работа, след като взеха властта през август, а момичетата до голяма степен са откъснати от училище.

“На жените, които пътуват на разстояния по-дълги от 72 км., не трябва да бъде предлаган превоз, ако не са придружавани от близък роднина,” заяви говорителят на министерството Садек Акиф Мухаджир, уточнявайки, че роднината трябва да е мъжки пол.

В Афганистан вече има министерство за борба с порокаТо заменя министерството по въпросите на жените

В новите насоки, които се споделят в социалните медии, хората също така са призовавани да спрат да пускат музика в автомобилите си.

Преди седмици министерството помоли телевизиите в страната да спрат да излъчват филми и сапунени сериали с жени. От ведомството също така помолиха телевизионните журналистки да покриват главата си, докато са на екран.

Уважението към жените многократно бе посочвано от ключови донори като условие за възстановяването на помощите за страната.

От ООН предупредиха, че Афганистан е изправен пред “лавина от глад” тази зима, изчислявайки, че 22 милиона граждани на страната ще се сблъскат с остър недостиг на храна.