Азиатските акции се повишиха във вторник, като последваха индексите на Уолстрийт, които вчера записаха нови рекордни стойности. Широкият американски бенчмарк S&P 500 регистрира ръст от 1.4%, а Dow Jones Industrial Average добави близо процент към стойността си.

В Япония Nikkei 225 достигна най-високите си нива за последния месец, след като тази сутрин се повиши с 1.4 на сто. Така той възстанови загубите за последния месец, които бяха регистрирани заради опасенията на инвеститорите от разпространението на новия вариант на COVID-19.

Страхът на пазарните участници от Омикрон обаче изглежда започва да отслабва, тъй като се наблюдава отлив на капитали от т. нар. "активи убежища" и връщане на интересът към рисковите активи.

Регионалният бенчмарк MSCI Asia Pacific добави 0.7% към стойността си в сутрешната търговия. Той обаче все още не е успял да достигне нивата си от края на ноември.

Японската йена, която е една от валутите, възприемани като "убежище" за инвеститорите във времена на несигурност, продължава да губи позиции. В момента тя се търгува на ниво от 114.89 йени за долар, като се намира близо до едномесечно дъно.

Ще продължи ли IPO еуфорията в Индия и през 2022 г.Фондовият пазар на Индия отбеляза една изключителна година, в която някои от най-популярните технологични компании в страната направиха своя борсов дебют. И макар един провал да помрачи временно настроението, това вероятно няма да е достатъчно, за да намали въодушевлението през 2022 г.


На стоковите пазари петролът поскъпна с 0.5 на сто в сутрешната търговия. Фючърсите на американския суров петрол се търгуват на ниво от малко под 76 долара за барел, а цената на сорта брент е около 78.50 долара за барел.

"Черното злато" достигна най-високите си нива за последния месец, тъй като, според анализаторите, прогнозите за спад в търсенето заради Омикрон няма да се сбъднат.

Златото добави 0.4% към стойността си до ниво от 1816.15 долара за тройунция.

На пазара на криптовалутите биткойнът поевтиня с 3.4 на сто за последните 24 часа до ниво от 49 155 долара за брой.