Банковите сливания и придобивания трябва да са насочени към европейска експанзия, а не към вътрешните пазари. Това заяви председателят на UniCredit Пиер Карло Падоан в интервю за италианския вестник La Stampa, цитирано от Ройтерс.

Миналата година UniCredit загуби лидерството си в Италия, отстъпвайки го на Intesa Sanpaolo, която придоби местния трезор UBI.

Испанският пазар също продължава да се консолидира, след придобиването на Bankia от Caixabank и сделката на Unicaja за закупуването на Liberbank.

По повод потенциала за нови банкови сливания и придобивания след пандемията, Падоан заяви, че очаква ситуацията да осигури стимул за допълнителна консолидация в сектора.

„Не трябва да позволяваме на банките да станат по-национални, вместо да бъдат по-европейски. Има сценарий, който може и да не е най-вероятният, при който може да има повече концентрация в Италия и по-малко трансгранични сделки. Това е все едно да вървим срещу Европейския банков съюз“, каза още той.

UniCredit, която оперира в 13 държави, е единствената банка в Италия, която регулаторите определят като кредитор от глобално системно значение.

Под ръководството на новия главен изпълнителен директор Андреа Орсел UniCredit през октомври се оттегли от сделката с италианското правителство за придобиването на Monte dei Paschi di Sienna.

На въпрос дали сделката може да бъде преразгледана, Падоан каза, че "прозорецът за тази възможност" вече е затворен и UniCredit е фокусирана върху прилагането на стратегическия план, който Орсел разкри този месец.

Ето какви ще са лихвите по кредитите през 2022 г.Прогноза на Кредит център за 2022 година – рекордите падат!


Главният изпълнителен директор не изключи варианта за нови сливания и придобивания, заявявайки, че UniCredit може да обмисли сделки, които укрепват франчайза и възвръщаемостта на акционерите.

В плана си до 2024 г. UniCredit предвижда да върне 16 милиарда евро на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции. Падоан потвърди, че банката ще разгледа потенциални опции за сливания и придобивания в Италия и в чужбина, ако те са в интерес на акционерите.

Обръщайки се към организационните промени, предизвикани от пандемията от COVID-19, той каза, че UniCredit иска да превърне дистанционната работа в постоянна алтернатива за служителите на банката.

„В момента изискваме служителите в централите да идват през два дни от седмицата в офиса. След като извънредното положение приключи, ще преминем към хибриден модел между присъствана и дистанционна работа на доброволни начала. Естествено, в клоновете пропорциите ще трябва да бъдат много различни“, коментира Падоан.