Италианското правителство сложи край на преговорите с Unicredit за продажбата на държавната банка Monte dei Paschi di Siena, съобщава Ройтерс.

В продължение на няколко години правителството в Рим правеше опити да върне базираната в Тоскана банка, която е най-старата в света, в частни ръце, но засега те остават безуспешни.

Според неофициалната информация финансовото министерство на страната и Unicredit не са успели да постигнат споразумение на оценката на банка, което е и основната причина за провала на преговорите.

Сега Рим ще трябва да поиска отстрочка от Европейския съюз, тъй като Италия има споразумение с Брюксел да приватизира банката, която получи спасително финансиране от държавата през 2017 г.

Междувременно, от финансовото министерство потвърждават ангажимента си да рекапитализират банката и да подобрят балансовите ѝ показатели, тъй като в проведените стрестестове на банковия сектор това лято MPS се оказа един от най-проблематичните италиански трезори.

Целта на евентуалното придобиване от Unicredit беше именно да се осъществят плановете за продължаващото оздравяване на финансовата институция.

През 2017 г. Monte dei Paschi получи 5.4 милиарда евро държавно финансиране, с което започна преструктурирането на нейния портфейл от лоши и проблемни кредити. Според правителството най-доброто решение за трезора беше придобиването от по-голяма финансова институция в лицето на Unicredit.

Оценките на активите на MPS обаче се разминават драстично. Според държавата пазарната капитализация на банката е между 3.6 и 4.8 млрд. евро, имайки предвид, че нетната ѝ годишна печалба възлиза на 600 млн. евро. Според Unicredit обаче активите на трезора не струват повече от 1.3 млрд. евро.

По всяка вероятност провалът на преговорите ще се отрази върху цената на акциите и на двете банки, пише още Ройтерс. Особено засегнати ще бъдат малките акционери, тъй като, според правилата на Европейския съюз, те ще трябва да понесат загуби, ако се наложи банката да получи нова държавна помощ.

Monte dei Paschi di Siena трябва да привлече 2.5 млрд. евро допълнителен капитал, ако не се намери друг купувач. Следващата стъпка вероятно ще бъде отделянето на портфейла с лошите кредити и присъединяването му към държавната финансова компания за престуктуриране AMCO.