Хиляди хора получиха изненадващи подаръци на Коледа, след като британската банка Santander UK по погрешка депозира 130 млн. паунда (175 млн. долара) в 75 000 трансакции.

Грешката станала, когато плащанията от 2 000 фирмени сметки във Великобритания били обработени два пъти, което означава, че заплащането на някои служители се удвоило, а доставчици също получили повече отколкото очаквали.

От банката обявиха, че двойните плащания са се получили вследствие на “проблем с графика”, който вече е отстранен.

Банката се опитва да възстанови погрешните плащания, много от които са отишли в банкови сметки на други банки.

“Съжаляваме, че поради технически проблем, някои плащания от наши корпоративни клиенти са били дублирани неправилно в сметките на получателите,” казва говорител на Santander пред CNBC.

“Никой от нашите клиенти не е ощетен в резултат на това и ще положим сериозни усилия с много банки във Великобритания за възстановяването на дублираните трансакции в идните дни.”

От Santander обявиха, че ще използват стандартен процес за възстановяване на плащания при банкови грешки. Финансовата институция е започнала да си сътрудничи с други банки, които ще трябва да възстановят погрешните плащания от сметките на своите клиенти.

Банката също така заяви, че има възможността да възстанови средствата директно от сметките на притежателите им.