Англия регистрира на 1 януари пореден дневен рекорд от 162 572 нови случаи на COVID-19 - повишение спрямо отчетените предишния ден 160 276 случая, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс.

За последното денонощие починалите от заразата в Англия са се увеличили с още 154, което е спад спрямо регистрираните 178 за предишното денонощие.

Данните за разпространението на пандемията във Великобритания обикновено включват също Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, но днес не беше така заради разликите в графиците за оповестяване през уикенда покрай Нова година.

Дневният брой на новозаразените във Великобритания нееднократно чупеше рекорди през декември заради бързото разпространение на варианта Омикрон на коронавируса. Хоспитализациите и починалите от заразата обаче остават на по-ниски нива, в сравнение с предишните вълни на пандемията.

Британският здравен министър Саджид Джавид заяви вчера, че въпреки нарастващия брой случаи на коронавирус, в Англия няма да бъдат налагани нови ограничения, освен като последна мярка, предадoха световните агенции.

Здравният министър добави, че британците трябва да се научат да живеят с коронавируса, съобщава БТА.

Европейските държави се готвят за нова вълна на пандемиятаВ редица държави от Европейския съюз бяха предприети нови противоепидемични мерки на фона на бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон

Великобритания е една от най-тежко засегнатите от COVID-19 страни с близо 149 000 жертви на пандемията. Страната регистрира всеки ден рекордни равнища на нови случаи, като вчера беше съобщено за над 163 000 случая. Нараства и броят на постъпилите в болница, макар че властите подчертават, че вариантът Омикрон изглежда води по-често до по-леки форми на заболяване от варианта Делта.

"Броят на намиращите се в интензивни от деления и засега не следва тенденцията, която наблюдавахме миналата година по това време при вълната от Алфа", заявява Джавид в статия, публикувана вчера във в. Daily Mail. Той обаче призна, че здравната система ще бъде подложена на по-силен натиск през идните дни поради нарастването на хоспитализациите.

Страната е в много по-силна позиция благодарение на кампанията за поставяне на бустерни дози, поради което правителството реши да не въвежда допълнителни мерки в Англия по време на празниците. Властите в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия обаче въведоха такива.