Южнокорейски гражданин е пресякъл силно укрепената граница със Северна Корея, при очевиден опит да избяга от страната, информираха от въоръжените сили Южна Корея.

Мъжът е успял да се укрие в продължение на няколко часа, въпреки проведената операция по издирване от страна на южнокорейската армия.

От командването на армията не знаят дали човекът е все още жив, но са изпратили съобщение до Северна Корея с молба той да бъде защитен.

Северна Корея от своя страна прилага политика на стрелба на място по време на пандемията.

Човекът е бил засечен в демилитаризираната зона, която разделя Северна и Южна Корея към 21:20 часа местно време в събота, обявиха от южнокорейската армия.

Мъж успя да избяга от Северна Корея и от китайски затвор (видео)Китайските власти предлагат 23 000 долара награда за залавянето му

Ръководители от министерството на отбраната в Сеул бяха обещали да внесат промени в граничната система за отбрана след подобни нарушения в миналото.

През септември 2020 г. севернокорейски войници застреляха и изгориха сътрудник към Министерството на океаните и риболова на Южна Корея, който изчезна в морето. Инцидентът предизвика недоволство, а от Пхенян обявиха, че са спазвали антивирусните правила и се извиниха.

Преди това севернокорейският лидер Ким Чен ун бе обявил извънредно положение и бе блокирал град, след като севернокорейски дезертьор, който според Ким имал симптоми на коронавирус, бил преминал в Северна от Южна Корея.

Ограниченията на Северна Корея във връзка с пандемията намалиха и броя на бягствата от страната към Южна Корея, пише BBC.