Тоалетната хартия изглежда като най-важното хигиенно пособие в банята.

Но всъщност, в много азиатски страни хората дори я нямат в домовете си.

Когато става въпрос за тоалетна хартия, повечето от нас искат най-меката ролка с възможно най-хубавата миризма, като има вероятност дори да не се замисляме как това може да не е най-здравословният начин да останем чисти.

Екипът на Bright Side решива да разбере защо използването на тоалетна хартия може да не е най-добрият избор за вашето здраве.

Може да раздразни интимните ви части

Винаги е важно да четете етикетите, когато купувате определена стока. Въпреки че тоалетната хартия е хигиенен продукт, компаниите отказват да изброят всички съставки в нея, оправдавайки се със „запазване на търговските тайни“.

Опасен химикал, наречен формалдехид, обаче често се използва при направата на тоалетна хартия, за да може тя да бъде по-здрава и мека. Формалдехидът може да бъде много дразнещ за интимните ви части и дори да доведе до по-чувствителни очи, кожа и гърло.

Може да предизвика алергии

Ароматизираната тоалетна хартия със сигурност мирише добре и може да бъде приятно допълнение към вашата баня, но тези атрактивни парфюми, всъщност, могат да доведат до алергии. За да накарат тоалетната хартия да мирише като пролетна градина, компаниите често използват изкуствени аромати, които могат да нарушат здравословното pH на интимните ви части и дори да причинят гъбични инфекции.

Може да повлияе на вашето репродуктивно здраве

Купуването на рециклирана тоалетна хартия може да изглежда като съзнателен избор, но често тя съдържа мощен ендокринен разрушител, наречен бисфенол А или BPA. BPA е химически подобен на хормона естроген, който е от решаващо значение за плодовитостта и функционирането на матката.

Тъй като имитира естроген, BPA може да доведе до проблеми с репродукцията. Всъщност, избягването на BPA е едно от първите неща, които медицинските експерти препоръчват на жените, които искат да създадат семейство.

Защо вратите в публичните тоалетни не стигат до земята?Обществената тоалетна със сигурност не е най-приятното място на света. На всеки обаче му се налага да я използва

Може да не върши работа

Въпреки че се предполага, че тоалетната хартия трябва да ви дава усещане за чистота, това може да не е най-ефективният начин за почистване на интимните части. Освен че причинява дразнене, избърсването с тоалетна хартия е свързано с риск от разпространение на микроби и фекалии по ръцете и ноктите.

Използването на биде, например, може да е по-добър начин да останете чисти и тъй като всичко, което използвате, е вода, то е по-нежно и към кожата ви.