SPARK Technologies, компанията контролираща дейността на услугата за споделена електромобилност SPARK в Литва, България и Румъния, обяви че е подписала споразумение с GEM Global Yield LLC SCS, базиран в Люксембург фонд за алтернативни инвестиции, за капиталов ангажимент в размер на 30 млн. евро.


Според споразумението, GEM се ангажира да осигури на SPARK финансов ресурс за записване на акции в размер до 30 млн. евро за срок от 36 месеца след публично листване на акциите на SPARK Technologies. SPARK изцяло ще контролира времето и, с определени условия, размера на всяко отделно усвояване, според споразумението. Няма ограничения в минималния размер или брой на усвояванията.


Във връзка с възможността за записване на акции при публично листване, SPARK ще издаде варианти към GEM, даващи право в срок от три години след датата на публичното листване на компанията да бъдат закупени акции в размер до 4% от капитала на SPARK.

Цената на упражняване на вариантите ще е равна на тази при първоначалното публично листване на SPARK. Ефективното упражняване на тези варианти ще представлява допълнителен финансов ресурс за дружеството.


При успешна реализация на публичното листване, средствата ще бъдат използвани за навлизане на нови пазари в ЕС, значително увеличение на клиентската база и автопарка на услугата, както и бъдещо развитие на софтуерната й платформа.


“Сделката с GEM ни помага да осигурим финансиране, с което да продължим да удвояваме растежа си всяка година, да продължим да увеличаваме автопарка ни и да навлизаме на нови пазари. Осигуреният капитал при листване на голяма европейска фондова борса ни позиционира много добре в момент, когато предстои сериозно развитие на компанията”, коментира Нериус Дагилис, CEO и Председател на борда на директорите на SPARK Technologies.