Производителите на шампанско празнуват, след като продажбите и износа на напитката отбелязват нови рекорди през миналата година, въпреки че много барове и ресторанти бяха затворени заради пандемията.

Търговската асоциация Comité Champagne, която представлява над 16 000 лозари и 320 производители на шампанско, обяви, че Франция е изнесла рекордните 180 милиона бутилки от пенливата течност през 2021 г., което представлява увеличение от 38%, в сравнение с предходната година, пише CNN Business.

Продажбите на шампанско в световен мащаб също така достигат рекордните 5.5 млрд. евро.

От Comité Champagne казват, че доставките нарастват общо с 32% на годишна база до 322 млн. бутилки, тъй като хората са намирали поводи да празнуват у дома.

Продажбите на коняк по света бележат ръст от 31% за годинаПродажбите на коняк са се повишили с близо една трета през 2021 г=

Все още няма подробни данни за износа, но през 2020 г. Великобритания и САЩ са били основните чуждестранни пазари за шампанското.

През миналата година консумацията на шампанско във Франция нараства до нивата отпреди пандемията, като доставките се увеличават с 25% и достигат близо 142 млн. бутилки.

Името на напитката е ексклузивно запазено за пенливи вина, произведени във винения регион Шампан в Северна Франция, който обхваща лозя с площ 34 300 хектара.

Регионът беше засегнат от слана през миналата година, от която пострада реколтата на около 80% от лозята във винените региони на Франция.