Всички си мислехме, че пътуванията, такива, каквито ги познаваме отпреди 2020 г., ще се върнат скоро.

Но за съжаление, това не се случи…Или поне няма перспектива това да стане скоро.

Хотели, туристически оператори, агенции и авиокомпании се опитват да се адаптират към новата реалност и възприемат един нов начин на организиране на почивката.

А какви ще бъдат пътуванията през 2022 г.?

Повече гъвкавост за анулиране и резервации

Авиокомпании, хотели, екскурзии и атракции, прилежащи към индустрията, в много случаи са променили своите системи и политики за анулиране и повторна резервация. Този вид гъвкавост води до повече и по-добри възможности за пътниците да правят планове и да пътуват.

Непоследователни, постоянно променящи се протоколи

Пътниците, дори ваксинирани и снабдени със сертификати, няма как да бъдат на 100% сигурни, че ще реализират пътуването си. От приети в последния момент изисквания за тест за COVID преди заминаване, до затваряне на граници, няма нищо сигурно.

Подобрени санитарни и здравни стандарти

Пандемията наложи нови стандарти по отношение на дезинфецията и личната хигиена. Само се огледайте по време на полет и ще видите как все повече хора вземат предпазни мерки, за да дезинфекцират пространството около тях. Маските са задължителни при полети, в хотели и повечето атракции. Това е добре за общественото здраве.

Страхът да не се окажем болни

Независимо дали е 72 часа преди пътуване или в деня на пътуването, опасенията, че може да имате положителен резултат от вашия тест за COVID, стават все по-големи. Тревогата се усеща в затворените пространства, в барове, ресторанти, музеи и всички атракции на закрито. Очакването за предстоящ хаос варира от възможен фалшиво положителен до действителен COVID тест.

Дестинациите, които са били пренаселени, сега са спокойни

Ако преди избягвахме умишлено високия сезон, за да може да се насладим на известен туристически обект, днес тълпите, пълнещи площадите, ги няма. Или поне не в онези мащаби. Известните дестинации са по-спокойни, по-достъпни и дори усещането за повече свобода е по-голямо.