Саудитска Арабия и Тайланд сложиха край на 30-годишния си спор заради скандал с кражба на бижута и поредица от убийства.

По време на визита на тайландския премиер Прают Чан-Оча в Рияд бяха възстановени напълно дипломатическите отношения между двете държави.

През 1989 г. тайландец, работещ в двореца на саудитски принц, открадва бижута и скъпоценни камъни на стойност 20 млн. долара. Рядък 50-каратов син диамант така и не е намерен.

Трима саудитски дипломати са застреляни в Банкок след кражбата. В аферата са замесени няколко високопоставени тайландски полицейски служители, но те така и не са осъдени.

Сделката позволява на тайландците отново да работят в Саудитска Арабия, която твърди, че има нужда от милиони чуждестранни работници.

Помирението между двете държави също така ще даде възможност за възстановяването на сътрудничеството в сфери като туризма и нефтохимическата промишленост. Саудитска Арабия обяви, че през май ще възстанови директните полети до Тайланд.

Отношенията между двете държави се влошиха, след като тайландецът Криангкрай Течамонг открадна бижутата от своя работодател принц Файсал, който е най-големият син на бившия крал на Саудитска Арабия Фахд.

Какво се случва със саудитския крал, който се е изолирал от близо 500 дниКралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал-Сауд се е изолирал в пустинята в северозападната част на страната от близо 500 дни, което поражда опасения относно неговото здраве, докато престолоналедника принц Мохамед бин Салман, изчаква да се възкачи на трона

Мъжът продава бижутата в Тайланд без да осъзнава истинската им стойност.

След това тайландската полиция връща част от бижутата, на стойност 20 млн. долара, но от Саудитска Арабия твърдят, че повечето от тях били фалшиви.

Година след кражбата трима саудитски дипломати в Тайланд са застреляни, а следовател, изпратен в страната да търси липсващите бижута, изчезва. Двама тайландци, свързани с престъплението, също умират при съмнителни обстоятелства.

Крадецът и един полицай са единствените, които са осъдени по аферата.

Посещението на тайландския премиер Прают Чан-Оча в Саудитска Арабия е контактът на най-високо ниво между двете държави от скандала насам, информира BBC.

Анализатори твърдят, че спорът между двете държави е попречил на търговски сделки на стойност милиарди долари и е довел до загубата на работа на десетки хиляди тайландци в Саудитска Арабия. Преди скандала около 300 000 тайландци са работели в Саудитска Арабия.

Повечето от бижутата така и не са открити. Сред тях е и саудитският син диамант. Неговият произход е неясен, като също така не е известно да съществуват негови снимки.