Ако обичате да се отпуснете с чаша вино в края на дълъг ден, не сте сами.

Много хора споделят, че това е начин да разпуснат и да се насладят на вечерята си пълноценно.

Въпреки че виното често се възхвалява заради ползите си за здравето на сърцето, една чаша от напитката може да окаже влияние и върху други части на тялото.

Вижте страничните ефекти, за които може би е добре да знаете, преди да отпиете следващата глътка вино:

Може да развиете сърдечни проблеми

Отдавна се знае, че червеното вино има позитивно влияние върху сърдечно-съдовото здраве, особено по отношение на понижаване на кръвното налягане и риск от инфаркт. Експертите обаче казват, че редовната консумация на вино може да донесе сериозни странични ефекти за сърцето ви, включително аритмия.

Риск от цироза

Дългосрочната консумация на всякакъв вид алкохол, включително вино, може да доведе до сериозни чернодробни проблеми, включително цироза. Според проучване от 2015 г. на Европейската асоциация за изследване на черния дроб, консумацията на алкохол над „умерения“ праг – до една напитка на ден за жени и до две напитки на ден за мъже, може да увеличи риска.

Риск от рак на гърдата

Ако имате анамнеза за рак на гърдата в семейството, е добре да преосмислите консумацията на любимата чаша вино. Дори умереното пиене увеличава риска от развитието му, твърдят лекари.

По-неспокоен сън

Чаша вино вечер може да ви накара да се почувствате сънливи, но има друг страничен ефект от пиенето му, който може да не очаквате - всъщност ще имате по-лош сън, след като го консумирате.

Може да развиете розацея

Искате да запазите кожата си чиста и здрава ? Може би трябва да пропуснете тази чаша вино. Проучванията показват увеличение на броя на кръвоносните съдове в бузите при пиещите вино. Това се отнася само до видимите кръвоносни съдове.

ПМС може да се влоши

Мислите ли, че чаша вино е нещо, което ще помогне за облекчаване на симптоми на ПМС? Помислете отново.

Един от по-малко известните странични ефекти от пиенето на вино е "влошени симптоми на предменструален синдром и предменструално дисфорично разстройство", както и потенциални промени в цикъла. Това може да се дължи на хормонални промени, възпаление на червата или поради ефектите от усвояването на алкохола.