2020 година донесе нови предизвикателства по отношение на начина, по които предприемачите привличат клиенти, използват технологиите и превъзхождат конкуренцията си.

Много бизнес лидери се напрягат до краен предел, за да се приспособят към тези промени. За съжаление, използването на този подход е изтощително за ума и тялото и контрапродуктивно за намирането на иновативни идеи, пише в Entrepreneur.com уелнес коучът Стейси Стратън.

Ако търсите начини да бъдете по-продуктивни, опитайте тези четири “непродуктивни” навика, за да подобрите нивата си на енергия и креативността и да изведете бизнеса си на следващото ниво.

1. Спете до по-късно

Колко дълго трябва да спите? Количеството сън зависи от нуждите на вашето тяло, но целта ви е да се събуждате отпочинали. Докато спите, тялото ви извършва основната необходима поддръжка. Клетките ви се възстановяват, мозъкът ви обработва информация, а вашата нервна система се отпуска.

Когато крадете от съня си, крадете самите себе си. Ако ви харесва да се будите рано, опитайте да подредите нещата си така, че да си лягате по-рано. Ако пък искате да оставате вечер до късно, започнете да си позволявате да поспивате до по-късно.

2. Правете много почивки

Когато се гонят крайни срокове, е лесно е човек да забрави кое е най-доброто за мозъка. Може да си мислите, че просто трябва да продължавате, но проучване на Университета на Илинойс от 2011 г. показва, че фокусирането прекалено дълго върху една задача всъщност понижава продуктивността.

Нещо простичко, като бърза разходка, може да помогне креативността и за увеличаването на енергията. Има няколко различни метода и техники, които можете да изберете да следвате. Един от тях е да правите почивки на всеки 25 минути, а при друг работите без прекъсване в продължение на 90 минути. Най-важното е да установите кой подход действа най-добре при вас.

Отделете си достатъчно време, за дейност, която осигурява на разума и тялото ви това, от което имат нужда. Една от почивките може да включва разтягане, друга да е за здравословно хапване и за кратка дрямка, която да ви ободри.

Три съвета за по-добър сън, дори и ако сте стресираниОчаквателното сънно безпокойство настъпва, когато човек не може да спи в нощта преди някакво важно събитие на следващия ден

3. Смейте се

Децата се смеят по много пъти на ден, докато средностатистическия възрастен се смее по много по-малко пъти. Възрастните имат много отговорности и стрес, но е важно да намирате начини всеки ден да правите неща, които ви карат да се смеете и ви носят радост.

Преди няколко години Световната здравна организация (СЗО) определи “стреса” като “Здравната епидемия на 21-ви век”. От тогава пандемията от COVID-19 увеличи нивата на стрес, на които са подложени хората на работното място и у дома.

Едни от начините за справяне със среса е чрез смях. Когато се смеете тялото ви освобождава ендорфини, които понижават среса и подобряват настроението ви. Проучвания също така показват, че смехът може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Всеки ден опитвайте да намирате начини да се смеете повече. Отнема само по няколко минути да изгледате набързо едно видео или да си поговорите със забавен приятел, след което незабавно ще започнете да усещате ползите от това.

4. Не правете нищо

Календарът ви запълнен ли е със срещи, проекти и безкрайни неща за правене? Постоянната работа по няколко задачи едновременно и натоварената програма може да ви накарат да се почувствате претоварени и изтощени. Важно е да отделяте време, което да прекарвате в тишина всеки ден.

Медитацията може да е ефективен начин за отпускане на ума, като в същото време подпомага креативността и концентрацията. Тя може също така да помогне за понижаване на нивата на стрес и на негативните емоции.

Медитацията може да изглежда плашеща или дори трудна защо мислите ви се реят, но има много страхотни приложения, които могат да ви помогнат с този процес. Може би ще е полезно да започнете само с няколко минути на ден и след това да увеличавате времето.