На Земята има 14% повече дървесни видове, отколкото се смяташе досега, според изследване, която учени наричат първата "научно достоверна" оценка.

От изчислените 73 300 видове, учените прогнозират, че има 9 200, които все още не са открити.

Най-редките видове са в тропическите гори, които бързо изчезват заради климатичните промени и обезлесяването.

Проучването е базирано на база данни с десетки милиони дървета в над 100 000 горски парцела по цял свят.

Учените са използвали статистически техники, за да прогнозират вероятния брой дървесни видове, коригирайки пропуските в съществуващите данни.

Констатациите показват, че трябва да се полагат повече усилия, за да бъдат защитавани невероятните форми на живот, необходими за храна, дървесна маса и лекарства и за борбата с климатичните промени чрез абсорбирането на въглеродния диоксид от въздуха.

Според основния автор на проучването - доктор Питър Райх от Университета на Минесота, резултатите от него подчертават уязвимостта на световното горско биоразнообразие.

"Нашите данни ще ни помогнат да открием къде биоразнообразието е най-застрашено," казва той пред BBC.

Видове от цял свят, пътуващи на стоп с кораби, заплашват АнтарктикаПроучването разкрива, че кораби от 1 500 пристанища по цял свят посещават Антарктика

"Това важи за тропиците и субтропиците на Южна Америка, Африка, Азия и Океания, а това са местата, където открихме горещи точки на познати и непознати редки видове.

Да се надяваме, че ако се знае за тези горещи точки, това може да помогне за приоритизирането на бъдещите усилия за опазването."

Южна Америка – континентът с най-много "липсващи" видове, има около 43% от общия брой. След това се нареждат Евразия (22%), Африка (16%), Северна Америка (15%) и Океания (11%).

Разнообразните природни гори са най-здрави и продуктивни и са важни за световната икономика и за природата.

По-голямата част от тях се намират в тропически държави, където обезлесяването до голяма степен е в резултат на:

  • отглеждането на хранителни съставки, които се консумират на Запад, като говеждо месо, палмово масло и соя (последните две се използват и за храна за добитък)
  • климатичните промени
  • пожарите
  • Над 140 международни изследватели са работили по проучването, което е публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences.

    Тропическите гори са "глобалните сандъци със съкровища на биоразнообразието " и абсорбират значителни количества от емисиите от въглероден диоксид, забавяйки глобалното затопляне, казва докор Ядвиндер Малхи от Оксофрдския университет.

    "Проучването показва, че тропическите гори са дори още по-разнообразни по отношение на дърветата, отколкото сме си представяли преди," допълва той.