Спортистите и посетителите, които ще присъстват на зимната Олимпиада в Пекин, трябва да оставят своите телефони у дома и да използват временно други устройства, докато пребивават в Китай, призоваха от ФБР.

Това е част от едно по-мащабно предупреждение относно това как различни кибердейности могат да навредят на събитието.

Сред тях са и използването на рансъмуер и атаките за отказ на услуга.

От бюрото за разследване на САЩ също така предупреждават за зловреден софтуер, кражба на данни и инсталирането на "проследяващи инструменти" на мобилните устройства.

"ФБР призовава всички спортисти да оставят личните си телефони у дома и да използват временни телефони, докато са на Игрите," се казва в предупреждението.

От ФБР казват, че не им е известна "някаква конкретна заплаха" срещу Олимпиадата, но насърчават партньорите да "запазят бдителност".

От ФБР също така допълват, че националните олимпийски комитети в някои държави също призовават спортистите си да не използват лични телефони по време на Олимпиадата.

Предупреждението на ФБР идва, след като подобно предупреждение вече отправи и Citizen Lab.

По-рано през месеца киберспециалистите от Citizen Lab направиха проверка на официалното приложение за Олимпиадата, което присъстващите на нея трябва да си свалят с цел следене на здравето във връзка с COVID-19.

В доклада от проверката се казва:

  • Приложението не е сигурно, когато става въпрос за защита на личните данни
  • Пропуск в криптирането позволява на трети страни да достъпват документи, аудио и файлове
  • Приложението е обект на цензура въз основа на списък от ключови думи
  • В политиката за поверителност на даните не се уточнява кой получава и обработва данните в него
  • От Китай отхвърлиха тези притеснения.

    Зимната Олимпиада ще продължи от 4 до 20 февруари, като около 3 000 спортисти ще се състезават в 109 различни дисциплини. Параоломпийските игри ще продължат от 4 до 13 март.