Промените в климата заплашват Зимните олимпийски игри и като цяло бъдещето на зимните спортове, като правят условията много по-опасни за спортистите и участниците. Това предупреждават експерти в доклад, публикуван седмица преди началото на зимните игри през 2022 г. в Пекин.

За първи път по време на игрите в Пекин, които започват на 4 февруари, ще се използва на практика изцяло изкуствен сняг. Зе целта на пистите ще бъдат разположени повече от 100 генератора и 300 оръдия за изкуствен сняг.

„Тези машини не само са енергийно и водно неефективни, но и използват химикали за забавяне на топенето. Множество експерти се изказват против повърхността, която изкуственият сняг създава, защото е доказано, че е непредсказуема и потенциално опасна", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС. Негови автори са изследователи от Sport Ecology Group в университета Loughborough в Англия и групата за опазване на околната среда Protect Our Winters.

Градовете домакини на олимпиадата Пекин и Джанджиаку са разположени в естествен сух климт. Затова те ще използват приблизително 49 милиона галона химически обработена вода, замразена чрез машини за сняг. Въпреки че Китай многократно изтъкна, че използва само естествени валежи и рециклирана вода за направата на сняг, има опасения, че голямото количество вода, необходима за производството на изкуствената снежна покривка, ще окаже допълнителен натиск върху и без това оскъдните ресурси в региона.

В Сибир се проведе най-студеният маратон в света (ВИДЕО)Бегачите бяха подложени на температури от 53.4 градуса под нулата


Естественият сняг става все по-ограничен в някои региони и наличността на вода за заснежаване намалява в резултат на изменението на климата, което излага на риск световната индустрия за снежни спортове.

„Рискът е ясен - причиненото от човека затопляне заплашва дългосрочното бъдеще на зимните спортове. Това също така намалява броя на подходящите места за домакинство на зимните олимпиади“, предупреждават учените.

От 21-те локации, използвани от1924 г. насам, до 2050 г. ще останат едва 10, изчисляват експертите. На изчезване е снегът На много от местата, на които преди са провеждани олимпиади, днес снегът е на изчезване.