Продажбите на самозареждащи се хибриди, които работят както с двигател с вътрешно горене, така и с батерия, изпреварват тези на дизеловите автомобили в Европа за първи път през 2021 г.

Това показват данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили, цитирани от Ройтерс.

Една от всеки 11 продадени коли на Стария континент пък е изцяло с електрозадвижване.

Самозареждащите се хибридни автомобили съдържат батерия, която се зарежда от двигател с вътрешно горене. Те могат да изминат ограничено разстояние само с помощта на електрическа енергия.

За разлика от тях, т. нар. pulg-in хибриди се захранват предимно от батерия, която може да се зарежда и външно (от електрическата мрежа), което я прави и по-екологична. Тези автомобили също са подкрепени от двигател с вътрешно горене, докато акумулаторните електрически автомобили работят само на батерия.

Общо 1 901 239 милиона самозареждащи се хибридни автомобили са регистрирани в Европейския съюз през 2021 г., което е значителен скок спрямо предходната година, когато броят им беше 1.1 милиона.

Регистрациите на дизелови двигатели, които пострадаха след скандала около Дизелгейт през 2015 г., се понижават с една трета от 2.77 милиона през 2020 г. до 1.9 милиона през 2021 г.

Новите правителствени субсидии за превозни средства с ниски или нулеви емисии, които влязоха в сила като част от програмите за възстановяване от пандемията, утроиха продажбите на хибридни и акумулаторни електрически превозни средства през 2020 г. до над един милион.

Доставените от Tesla електромобили през 2021 г. нарастват с близо 90%През четвъртото тримесечие компанията счупи рекорда си за най-много доставени автомобили за тримесечен период

Автомобилните хибриди се разглеждат от производителите на автомобили като технология за преход към пълната електрификация, но техните екологични характеристики са обект на критики от страна на природозащитниците, тъй като проучванията показват, че шофьорите разчитат повече на двигателя с вътрешно горене, отколкото на батерията, което тласка във възходяща посока и въглеродните емисии на този тип превозни средства.

През 2021 г. продажбите на изцяло акумулаторни електрически превозни средства бележат ръст от 63.1% до близо 878 500 автомобила, показват данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили, докато продажбите на plug-in хибриди нарастват със 70.7% до близо 867 100.

Бензинът остана най-разпространеният вид гориво, но делът му в общите продажби намалява. Бензиновите коли представляват 40% от новите регистрации, което е спад спрямо отчетените през 2020 г. 48%.