Швейцарската банка Credit Suisse отива на съд заради това, че е позволила на предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин да изпере милиони евро.

Швейцарските прокурори твърдят, че втората по големина банка в страната и един от бившите ѝ мениджъри не са предприели всички необходими стъпки, за да попречат на наркотрафикантите да укриват и перат пари в периода между 2004 и 2008 г.

„Credit Suisse отхвърля като неоснователни всички обвинения по този въпрос, повдигнати срещу нея, и е убедена, че бившата ѝ служителка е невинна“, се казва в изявление на банката, цитирано от Ройтерс.

Прокуратурата в Швейцария иска 42.4 милиона швейцарски франка (малко над 40 млн. евро) обезщетение от Credit Suisse.

Случаят привлече силен обществен интерес в Швейцария, където се разглежда като тест за потенциално втърдяване на позициите от страна на прокуратурата срещу банките в страната.

Обвинителният акт обхваща повече от 500 страници и се съсредоточава върху връзките, които Credit Suisse и бившата ѝ служителка са имали с бившия български борец Евелин Банев - Брендо и множество съдружници, двама от които са обвинени по делото.

Второ обвинение по същия случай обвинява в улесняване на прането на пари бивш мениджър за връзки с клиентите в Julius Baer.

Юридическият представител на бившата служителка на Credit Suisse, чието име не може да бъде назовано според швейцарските закони за поверителност, заяви, че завеждането на дело е неоправдано и не са извършени никакви неправомерни действия.

Адвокатът на двамата предполагаеми членове на престъпната групировка, които имат множество обвинения, сред които незаконно присвояване, измама и фалшифициране на документи в швейцарския федерален съд, както и адвокатът на бившия мениджър в Julius Baer засега отказват коментар по темата.

Банев, срещу когото все няма обвинения в Швейцария, беше осъден за трафик на наркотици в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. Той е участвал в престъпна организация, занимаваща се с трафик на тонове кокаин от Латинска Америка.

Той изчезна, но беше арестуван през септември в Украйна, откъдето българските прокурори искат екстрадицията му.

Шеф на компания за бронирани коли вкарал нелегално в САЩ злато за $140 млн.Хесус Габриел Родригес-младши се е признал виновен по обвинения, че е помогнал за нелегалния внос в САЩ на злато, което е било незаконно добито в Южна Америка

Бившата служителка на Credit Suisse е довела в банката поне един български клиент, който е бил сътрудник на Банев през 2004 г., твърдят прокурорите в обвинителния акт.

Клиентът, който по-късно е застрелян, докато напуска ресторант със съпругата си в София, България, през 2005 г., е започнал да поставя куфари, пълни с пари в сейф в Credit Suisse.

Прокурорите твърдят, че бандата е използвала така нареченото "смърфиране", при което голяма сума пари се разделя на по-малки суми, които са под лимита, определен от банките като причина за подаване на сигнал за пране на пари. Така са поставени милиони евро в банкноти на малка стойност в сейфове, които по-късно са прехвърлени в различни банкови сметки.

От 2004 г. насам швейцарските частни банки предприеха много по-строги проверки за борба с изпирането на пари след силния международен натиск. Обвиняемите твърдят, че това е била стандартна практика по времето, когато са били направени депозитите.

Прокурорите пък настояват, че бившата директорка за връзки с клиентите, която е напуснала Credit Suisse през 2010 г., след като е задържана за две седмици от полицията през 2009 г., е помогнала за прикриването на престъпния произход на парите.

Извършени са транзакции за над 146 милиона швейцарски франка, включително 43 милиона франка в брой.

Credit Suisse оспорва незаконния произход на парите с аргумента, че Банев и неговите съдружници са управлявали законен бизнес в сферата на строителството, лизинговата дейност и туризма.

През юни 2007 г. прокурорите поискаха от Credit Suisse информация за сметките на Банев и неговите сътрудници в отговор на искане от България. Забелязвайки поредица от тегления, надзорният отдел на банката е попитал прокурорите дали да замрази сметките, но им е казано да не го правят, за да не разберат клиентите, че срещу тях се води разследване.

Когато Credit Suisse най-накрая получава разрешение да блокира сметките, голяма част от парите вече били изтеглени.

Вторият об.винителен акт, повдигнат от федералната прокуратура, който се води по същото съдебно дело, е срещу бивш мениджър на Julius Baer. Твърди се, че част от средствата са били преведени в банката