Цената на петрола “със сигурност” ще достигне 120 долара за барел, а световната икономика ще бъде “радикално променена”, ако Русия нахлуе в Украйна, прогнозира дългогодишният анализатор Дейвид Рош.

Москва отрича да планира инвазия в съседна Украйна, но е преместила около 130 000 военни, както и танкове, ракети и дори кръвни банки в близост до границата.

От Кремъл настояват Украйна никога да не бъде приемана в НАТО и искат организацията да ограничи присъствието си в Източна Европа.

В интервю за CNBC Рош определи следващите стъпки на Русия, като “призракът в стаята”, който има потенциал сериозно да разтърси световните пазари.

“Мисля, че ако има инвазия в Украйна и последват санкции спрямо достъпа на Русия до механизмите за достъп до чуждестранна валута, системите за съобщения и т.н., или които ще им попречат да изнасят суровините си, със сигурност ще видим цени от 120 долара за барел,” казва той.

Фючърсите на петрола със срок на доставка през април поевтиняват леко до около 90.50 долара за барел, но цената на суровината нараства от началото на годината, когато се търгуваше под 80 долара за барел.