Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева ще бъдат купени от Българските железници.

Тръжната процедура ще започне до края на месеца, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на транспорта инж. Илия Илиев, цитиран от Нова телевизия.

БДЖ предвижда да закупи седем двуетажни и 35 едноетажни влака, както и 18 маневрени електрически локомотива. Към тях ще има системи за дигитализация, които ще гарантират сигурността.

Двуетажните влакове ще обслужват големия пътникопоток в района на София, едноетажните ще са за три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново. Предвиждат се и 20 състава за влакове тип "Интерсити", които представляват локомотив плюс четири вагона за близките градски разстояния.

Процедурата е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Формулярите за търговете за подготвени и приети от Министреството на финансите, предстои изпращането им в Европейската комисия. При одобрение се очаква доставката да е налична до три години, както са регламентите на плана, уточни Илиев.

По същия план е предвидено изграждането на Интермодален терминал в Русе, който е в завършена проектна фаза. Голям проект на стойност 205 милиона лева е предвиден за подобряване на системите за сигурност, сигнализация и телекомуникация по линията Русе-Каспичан.

През лятото тръгва нов нощен влак, който ще обикаля европейските столициEuropean Sleeper ще се движи през нощта по маршрут, който свързва столиците Брюксел, Амстердам, Берлин и Прага

По ОП "Транспортна свързаност" са планирани средства за изграждането на железопътен възел Горна Оряховица на стойност около 125 милиона лева. Отделно от това ще се предвидят средства за интермодален терминал в близост до Летището в Горна Оряховица, както и средства за проучване за възстановяване на железопътната линия "Горна Оряховица - Елена", закрита преди близо 20 години, посочи заместник-министър Илиев.

"Крайно време е след близо 30-годишен период на рушене на железопътния транспорт и инфраструктурата да започне неговото възстановяване на съвременно, високо ниво. Средства има и воля на правителството също има", подчерта той и допълни, че 100 милиона лева повече от предвиденото ще бъдат предназначени конкретно за железопътния транспорт в бюджета за 2022 г.

"С 50 процента ще бъдат намалени инфраструктурните такси за всички железопътни превозвачи, което е добър знак, че правителството ще обърне внимание на екологичния транспорт, в който ще бъде гарантирана чистотата, хигиената и сигурността", отбеляза заместник-министърът.

По линия на европейската TEN-T-мрежа в България ще има възможност да бъде изграден нов основен ЖП коридор в направлението Русе - Горна Оряховица - Димитровград, с връзка към Алекснадропулис.

Според заместник-министъра има решение на ниво Министерство на транспорта, подкрепено от министър-председателя за изграждане на високоскоростна железопътна линия с направление Букурещ - София - Атина. Предстои стартирането на процедурите за предварително проучване още през тази година на тези съвсем нови трасета, подчерта Илиев.