Ново поскъпване на храните у нас
Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се е повишил тази седмица с 1.27 процента - до 1.910 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Цената на оранжерийните домати е скочила с 5.8 на сто до 2.75 лева за килограм, а оранжерийните краставици са поскъпнали с 19.2 процента до 4.85 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите са повишили цената си с 6.2 на сто и се търгуват по 0.86 лева за килограм. Морковите са по-скъпи със 7.7 на сто и се продават по 0.98 лева за килограм. Цената на зелето е скочила с 6.7 на сто до 1.12 лева за килограм, а тази на червените чушки - с 3.3 на сто до 2.50 лева на килограм.
Лимоните поскъпват с 1.1 на сто до 1.83 лева за килограм. Бананите са скочили с 3 процента и се продават по 2.37 лева за килограм на едро.
Ябълките поевтиняват с 5.9 на сто до 1.27 лева за килограм, а портокалите - с 2.5 на сто до 1.57 лева за килограм.
От началото на годината Индексът на тържищните цени е нараснал с 4.54 на сто, сочи още статистиката. Преди година той е около 1.540 пункта или с над 24 на сто по-ниско. Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 г.
При млечните продукти кравето сирене е поскъпнало с 0.2 на сто до 8.51 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 0.4 на сто до 13.50 лева за килограм. Олиото, чиято цена дълго време беше на рекордни нива, е поевтиняло с 0.9 на сто, като на едро се продава средно за 3.43 лева за литър.
Пилешкото месо е скочило с 2.5 до 4.51 лева за килограм. Повишението при захарта е от 1.2 на сто до 1.63 лева за килограм. Брашно тип "500" също е поскъпнало с 2.5 процента до 1.23 лева за килограм.