Украйна посъветва авиокомпаниите да избягват да летят над Черно море от днес до събота заради провеждащите се руски военноморски учения.

Над 30 руски кораба започнаха учения в близост до Кримския полуостров, като част от по-мащабни военноморски тренировки, информира агенция РИА Новости.

"От понеделник съветваме авиокомпаниите да не летят над този район и да планират предварително оптимални маршрути, вземайки предвид настоящата ситуация," обявиха от ръководството на въздушния трафик в Украйна.

Външно министерство призова българите да напуснат УкрайнаПриканваме българските граждани, които се намират на територията на Украйна, да предприемат мерки за напускане на страната с наличните към момента транспортни средства, предупреждават от външно

В същото време въздушното пространство над територията на Украйна остава отворено.

Високопоставено украинско длъжностно лице заяви вчера, че Украйна не вижда смисъл да затваря въздушното си пространство в отговор на струпването на руски военни. Нидерландската авиокомпания KLM, която е част от Air France, обяви, че ще спре да лети над Украйна, а германската Lufthansa заяви, че обмисля временното спиране на полети, информира Ройтерс.

САЩ твърдят, че Русия може да нахлуе в Украйна по всяко време. От Москва отричат да имат подобни планове, заявявайки, че поддържат собствената си сигурност срещу агресията на съюзниците от НАТО.