Азиатските акции поевтиняват днес, а предупрежденията, че Русия може да нахлуе в Украйна всеки момент повишиха цените на петрола до седемгодишни върхове, подкрепиха държавните облигации и доведоха до поевтиняване на еврото.

САЩ обяви вчера, че Русия може да си създаде изненадващ претекст за атака и потвърдиха ангажимента си да защитават "всеки инч" територия на НАТО.

Предпазливостта на пазарите доведе до понижение на азиатско-тихоокеанския индекс на MSCI с 1.2%. Японският Nikkei изгуби 2.6%, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 отчиташе спад от 0.6%.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 отстъпват леко, докато тези на Nasdaq бележат понижение от 0.1% след записаните понижения в петък. Фючърсите на EUROSTOXX 50 губят 1.8%, а тези на FTSE отчитат спад от 0.7%.

Пазарите се тресат, след като притеснително високите данни за инфлацията в САЩ породиха спекулации, че Федералният резерв може да вдигне лихвите с 50 базисни пункта през март, пише Ройтерс.

Две публични дружества с 51 млн. лева печалба за 2021 г.Ето кои са най-печелившите български публични дружества към момента

На пазарите дори се заговори за спешно повишение на лихвите между срещите на централната банка на САЩ, като тези очаквания бяха опровергани.

В интервю от вчера президентът на подразделението на Фед в Сан Франциско Мери Дейли омаловажи необходимостта от повишение на основната лихва с половин процентен пункт, заявявайки, че прекалено "резките и агресивни" действия относно паричната политика може да бъдат контрапродуктивни.

Погледите сега се насочват към президента на поздразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, който се очаква да говори днес, след като наскоро прогнозира повишение на лихвата със 100 базисни пункта до юни.

Всичките тези приказки около лихвите повишиха доходността по щатските държавни облигации до най-високите им нива през 2019 г., преди геополитическото напрежение да предизвика ръст при активите убежища в петък. Доходността по 10-годишните щатските държавни облигации за последно беше на ниво от 1.94%, след като миналата седмица достигна връх от 2.06%.

Рискът от война в Украйна доведе до поевтиняване на еврото до 1.1344 спрямо долара, след като през миналата седмица достигна 1.1495. Йената възстанови част от позициите си спрямо долара при 115.37.

Централната банка на Япония предложи оферта за неограничено изкупуване на облигации с цел ограничаването на доходността по държавните облигации на страната.

Поевтиняването на еврото повиши доларовия индекс до 96.059, след като през миналата седмица беше паднал до 95.172. Доларът също така поскъпва до 77.15 рубли, след като скочи с 2.9% в петък.

Цената на златото запазва позиции при 1 859 долара за троуйунция, след като в петък се повиши с 1.6%.

Цените на петрола нараснаха до нови седемгодишни върхове, на фона на притесненията, че евентуална инвазия на Русия в Украйна ще предизвика щатски и европейски санкции и ще наруши износа от страната, която е основен производител на суровината.

Брентът поскъпна с още 1.14 до 95.58 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол се повиши с 1.34 до 94.44 долара за барел.