Акциите на американските банки не започнаха 2022 г. по най-добрия начин, но ускоряването на ръста в кредитирането и повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв могат да се окажат стимулиращи фактори за сектора.

Икономическото възстановяване на САЩ стимулира потребителските разходи, което пък насърчава компаниите да търсят повече бизнес кредити.

И докато нетният лихвен марж на банките (разликата между лихвите по депозитите и по кредитите) се свиваше по време на пандемията, ръстът на инфлацията може да обърне тази тенденция през 2022 г., коментират анализатори, цитирани от Ройтерс.

След като се повиши през 2021 г. и началото на 2022 г., банковият индекс на S&P 500, който включва книжата на водещите финансови институции в САЩ, отстъпи с 15% от рекордното ниво, достигнато през януари. Нарастващите разходи на банките и слабите им приходи от търговия на капиталовите пазари засилиха опасенията у инвеститорите.

Тъй като печалбите на трезорите от кредитния им портфейл зависят от разликата в доходността по краткосрочните и дългосрочните дългови ценни книжа, неотдавнашното изравняване на кривата на тази доходност също беше изтълкувано като негативен фактор.

Разликата в доходностите между 2-годишните и 10-годишните държавни ценни книжа в САЩ достигна най-ниското си ниво от ноември 2020 г. насам.

В същото време инфлацията продължава да се ускорява, в резултат на което пазарните участници очакват с все по-голяма степен на вероятност серия от повишения на лихвените проценти.

Подобен сценарий би бил позитивен за банките, но спадът в цената на акциите им отразява притесненията, че Фед може да "натисне спирачките" много по-силно от очакваното и в крайна сметка, да навреди на икономиката.

Най-големите банки у нас в края на 2021 г.Ще има ли нова най-голяма банка в страната в следващите месеци?

В сравнение с март 2020 г., когато банковите акции се търгуваха на ниво 6.8 пъти спрямо очакваната печалба за 12 месеца, цената им се повиши значително. Моментното съотношение обаче, на ниво от 12.9 пъти, все още изостава от средното за S&P 500 (19.5).

Банковите акции се повишиха с над 2% в петък миналата седмица, което беше най-силният им дневен ръст от 6 януари насам. Той беше повлиян най-вече от положителните данни за заетостта в Съединените щати.

Повечето анализатори на Уолстрийт очакват спад във финансовите резултати на банките, поне през първото тримесечие на 2022 г., по данни на Refinitiv. След като заделиха допълнителни провизии за евентуално влошаване на кредитния портфейл през 2020 г., банките успяха да освободят неизползваните резерви през 2021 г.

Това доведе до "изкуствено" завишаване на миналогодишните печалби и до голяма степен затруднява сравнението между резултатите за 2021 г. и 2022 г.

Някои експерти смятат, че цената на банковите акции не отразява напълно тези очаквания за ръст на лихвените проценти, тъй като при предишния цикъл на затягане на монетарната политика от страна на Фед през 2016-2018 г. банковият индекс е достигнал своя връх цели 21 месеца след първото лихвено увеличение.