Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA) заяви в понеделник, че глобалните продажби на електронни чипове са достигнали рекорд през 2021 г. на стойност 555.9 милиарда долара, което е с 26.2% повече спрямо година по-рано.

В същото време SIA прогнозира ново повишение с 8.8% за 2022 г., тъй като производителите на чипове продължават да изграждат производствен капацитет, за да отговорят на засиленото търсене, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

"Все още наистина има много силна тенденция към повишено търсене. Просто няма да постигнем този ефект на ускорено потребление, който имахме по време на пандемията“, посочи изпълнителният директор на SIA Джон Нойфер по повод очаквания доста по-бавен растеж, предвиден за 2022 г.

Продажбите на полупроводници през 2020 г. нараснаха с 6.8% спрямо предходната година, докато 2021 г. беше първата година от 2018 г., в която броят на продадените чипове надхвърли 1 трилион, каза още той.

Европа иска да произвежда повече чипове, но кой ще спечели от това?Според някои анализатори основните печеливши ще са големите държави в ЕС

Докато големите производители на полупроводници като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung Electronics Co и Intel Corp обявиха през последната година за десетки милиарди долари под формата на инвестиции за нови фабрики, Джон Нойфер отбеляза, че тенденцията за нарастване на дигитализацията по време на пандемията ще продължи да повишава търсенето и през настоящата година.

"Смятаме, че в обозримо бъдеще ще има голямо търсене да осъществим много, много агресивно строителство на заводи за чипове", каза той.

През 2021 г. бяха продадени 1.15 трилиона полупроводници, като най-голям ръст имаше при автомобилните чипове, които могат да издържат на топлина и други физически предизвикателства, отбеляза Нойфер. Продажбите за този сегмент нараснаха с 34% спрямо предходната година, достигайки 26.4 милиарда долара.

Китай остана най-големият индивидуален пазар за полупроводници, като продажбите възлизаха през 2021 г. на 192.5 милиарда долара, което е увеличение с 27.1% спрямо година по-рано, съобщи още SIA.