Toshiba ще инвестира около 125 милиарда йени (близо 1.1 милиарда долара) в удвояване на производството на полупроводници за управление на захранването, като целта е да настигне гигантите в областта на силови чипове, като германската Infineon Technologies.

Японският индустриален конгломерат ще построи авангардна фабрика в Централна Япония за производство на 300-милиметрови процесори за управление на захранването.

Те се използват за контрол на електрическата енергия в автомобили, електронни устройства и промишлено оборудване.

Новият завод трябва да започне да работи до март 2025 г. Когато приключи първата фаза, изходният капацитет на захранващите чипове на Toshiba ще бъде 2.5 пъти по-висок от сегашното си ниво. В зависимост от търсенето, новият завод може да се разшири с допълнителни инвестиции.

IBM: Квантовите процесори ще започнат да изместват конвенционалнитеАмериканският технологичен гигант IBM обяви, че е разработил квантов процесор, който, според ръководството на компанията, може да измести конвенционалните микрочипове от много сегменти на пазара в следващите две години

По този начин японският технологичен гигант се опитва да засили позициите си в сектора, който през последните две години, по време на пандемията, беше сред най-сериозно засегнатите от проблемите във веригите на доставка.

Акциите на Toshiba бележат ръст от 29% за последната година.