Пазарът на персонални компютри преживя първия си голям растеж за последното десетилетие през пандемичната 2020 г., когато COVID-19 принуди милиони да работят и да учат от домовете си.

Според Gartner и IDC световният пазар на компютри отново е нараснал през 2021 г., тъй като търсенето остава високо на фона на глобалния недостиг на чипове, съобщава The Verge.

Близо 340 милиона настолни компютри и лаптопи са доставени през 2021 г., според Gartner. Това е с близо 10% над бройката за 2020 г. Данните на IDC отчитат 348.8 милиона продадени устройства, което е повишение с почти 15 процента.

„2021 г. наистина беше завръщане към силните времена на пазара на компютри. Необходимостта на потребителите от компютри на развиващите се пазари и глобалното търсене останаха силни през последното тримесечие, като предлагането беше важен фактор“, коментира пред The Verge Джитеш Убрани, ръководител на изследванията в IDC.

"Текущите проблеми с доставките, свързани с глобалния недостиг на чипове, означават, че пазарът на компютри може да стане дори по-голям, отколкото беше през 2021 г.“, според изпълнителния директор на IDC Том Майнели.

Делът на българските домакинства с достъп до интернет нараства до 83.5%През 2021 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е Югозападният район, в който влиза и София (86.2%)

Консултантската компания Gartner пък съобщава, че през 2021 г. се наблюдава най-високият обем на доставки на компютри, след като в периода от 2013 до 2017 г. бяха отчетени пет години на спад в продажбите.

„В резултат на това не се очаква годишният обем на доставка на компютри да спадне до нивата преди пандемията поне в следващите 2-3 години“, обяснява Микако Китагава, изследователски директор в Gartner.

Глобалните данни за продажбите на настолни компютри и лаптопи през 2021 г. бяха положителни, но през четвъртото тримесечие в САЩ те бяха засегнати от проблеми с веригата за доставки. А това може да означава, че ръстът на пазара, отчетен през 2020 и 2021 г., няма да продължи и през настоящата 2022 г.

Microsoft пусна Windows 11 миналата година, след като в началото на пандемията обяви, че „компютърът се завръща“. AMD и Intel също представиха най-новите си процесори за лаптопи по време на технологичното изложение CES 2022 в Лас Вегас.