Ако в Украйна избухне военен конфликт, глобалните капиталови пазари вероятно ще бъдат изправени пред тежко изпитание и много по-силни сътресения, в сравнение с други геополитически събития от последните няколко десетилетия.

Евентуалната руска инвазия в Украйна може допълнително да наруши доставките на суров петрол и газ, което ще тласне цените на горивата още по-нависоко.

А те вече са на най-високите си стойности от седем години насам, като тази на петрола се доближава до 100 долара за барел.

„Конфликтът между Русия и Украйна вероятно ще тласне цените на суровия петрол над 100 долара за барел по-рано, отколкото се предвиждаше. Поскъпването ще зависи от това какви санкции биха наложили Съединените американски щати и техните съюзници на Русия, ако тя действително нахлуе в Украйна“, коментира пред CNN главният пазарен анализатор на AvaTrade Наим Аслам.

Скокът в цените на енергията може да навреди на потребителите и да накара Федералния резерв и останалите водещи централни банки да повишат по-рязко лихвените проценти, за да се противодейства на инфлацията. А това вероятно би било лоша новина и за пазарите на акции.

В анализ на Capital Economics, публикуван тази седмица, се посочва, че евентуална руска инвазия в Украйна или сериозно засилване на санкциите може да добави до 2 процентни пункта към темповете на инфлация на развитите пазари, особено в Европа.

Засега инвеститорите игнорират голяма част от новините, които идват от Украйна, но това ще се промени, ако петролът е замесен, пише още изданието. Потенциалният конфликт в Украйна би довел до сериозни пазарни сътресения, въпреки че борсовите индекси обикновено се възстановяват бързо в случаите на геополитически конфликти и терористични атаки.

Това показва статистиката от втората половина на 20-и и първите две десетилетия на 21-ви век.

Главният инвестиционен стратег на CFRA Research Сам Стовал анализира реакцията на пазара на 24 военни и терористични събития след Втората световна война. Проучването показва, че водещият индекс на Уолстрийт S&P 500 обикновено пада само с около 1% при първоначалните новини за дадено военно събитие или терористична атака и само с 5.5% за неговата продължителност.

След това са му били необходими средно 52 дни, за да възстанови загубите си.

Най-опасните (и най-безопасни) страни през 2022 г.Къде да пътувате и кои страни да избягвате

„Пазарите на акции са изложени на по-голям риск от инфлационните последици от потенциалната инвазия в Украйна, отколкото от самия конфликт. Историята напомня на инвеститорите, че изненадващите военни и терористични дейности традиционно са били краткотрайни и всъщност са представлявали привлекателна възможност за покупка“, пише Стовал.

Много от тези събития не са имали по-широк икономически ефект. Сред примерите са убийството на президента на САЩ Джон Кенеди през 1963 г., терористичната атака срещу израелски спортисти на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., бомбеният атентат в Мадрид през 2004 г., терористична атака в Лондон през 2005 г. и нападението на Бостънския маратон през 2013 г.

Най-голямо влияние върху петролния пазар оказва войната в Ирак от 1990 г. след инвазията на Садам Хюсеин в Кувейт. Конфликтът предизвиква сериозен пазарен шок. S&P 500 пада с близо 17% в началото на войната в Персийския залив, след което минава повече от половин година, докато пазарът успява да възстанови загубите си.

По всяка вероятност един продължителен конфликт в Украйна би бил по-проблематичен за глобалните пазари и икономиката с повече аналогии с инвазията в Кувейт, отколкото с еднократните терористични събития. Някои пазарни участници се притесняват от факта, че Русия е не само влиятелен играч на енергийния пазар, но и основен производител на други суровини.

„Като се има предвид, че Русия е основен доставчик на петрол и зърно и е ключов производител на паладий, използван в катализаторите на автомобилите, страховете от покачване на цените са много реални“, смята главният анализатор на City Index Фиона Синкота.

По думите ѝ, последното нещо, от което се нуждаят потребителите или инвеститорите, е по-голям инфлационен натиск, който да повиши цените на стоките и услугите.