През четвъртото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт на България нараства с 4.5% на годишна база и с 1% спрямо третото тримесечие на 2021 г. Това показват експресните предварителни данни на Националния статистически институт.

БВП в номинално изражение достига 38.513 млрд. лева към края на миналата година. Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2021 г. е 33.476
млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 81.7%, което в стойностно изражение възлиза на 31.477 млрд. лева. През четвъртото тримесечие на 2021 г. бруто капиталообразуването (инвестициите) е в размер на 8.283 млрд. лв. и заема 21.5% относителен дял в БВП.

Външнотърговското салдо е отрицателно.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. БВП се увеличава с 4.5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност нараства с 4.2%, крайното потребление регистрира ръст от 7.9%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 12.5% спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 12.9%, а вносът - с 11.2%.

Инфлацията на Стария континент: Причини и меркиПовишаването на цените в еврозоната достигна най-високото си ниво от 13 години насам, но през втората половина на годината би трябвало да започне да намалява

През четвъртото тримесечие на 2021 г. БВП нараства с 1% спрямо предходното тримесечие.

За същия период брутната добавена стойност нараства с 1.2%.

Според експресните оценки на БВП основният двигател на икономическия ръст спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1.3%.

Експресните оценки на БВП са най-ранната картина на икономиката. Те се публикуват във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки.

Експресните оценки се основават на предварителни месечни и тримесечни данни, които са обект на последващи актуализации и ревизии, както и на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация, уточняват от НСИ.