Amazon е сключила глобално споразумение с Visa, с което двете компании уреждат спора си относно таксите на гиганта в сферата на разплащанията.

Сделката означава, че клиентите на Amazon във Великобритания могат да продължат да използват кредитните си карти Visa, както преди това беше обявено от двете компании.

Amazon също така ще се откаже от таксата от 0.5% по трансакции с кредитни карти Visa в Сингапур и Австралия, която въведе миналата година.

Миналия месец Amazon обяви, че се е отказала от плановете си да спре да приема плащания с кредитни карти Visa във Великобритания, два дни преди промяната да влезе в сила. Тогава двете компании заявиха, че ще продължат преговорите за по-мащабно решение на техния спор.

“Наскоро сключихме глобално споразумение с Visa, което позволява на всички клиенти да продължат да използват техните кредитни карти Visa в нашите магазини,” е заявил говорител на Amazon пред CNBC. “Amazon запазва своя ангажимент да предлага на клиентите плащания, които са удобни и дават избор.”

Amazon оказваше натиск върху Visa да намали своите такси с поредица от ходове, които засилиха недоволството у търговците относно разходите, свързани с основните картови оператори, както и по отношение на влиянието на гиганта в електронната търговия над пазара и своите партньори.

Компании, като Visa, Mastercard и American Express, се сблъскват с все по-голяма конкуренция от страна на финтек сферата, от компании с бизнес модела “купи сега, плати по-късно” и от така нареченото отворено банкиране, което позволява на стартъп компании на практика да заобикалят традиционните плащания.