Нов вид къмпинг изживяване създава латвийска компания.

То идва под формата на кемпер амфибия, който може да се движи във водата, да пътува по сушата със скорост 24 км в час и да приюти двама души.

Известен като Z-Triton 2.0, той е пуснат в продажба за 16 295 долара, съобщава Daily Mail.

А под формата на опростена версия тип "направи си сам" кемперът ще струва само 5 116 долара, според Zeltini - компанията, която стои зад странното превозно средство.

Комбинирайки лодка, триколка и кемпер, предварителните поръчки за Z-Triton 2.0 вече са отворени, като доставките в Европа се очакват по-късно тази година, а продажбите в САЩ ще стартират през 2023 г.

Кемперът е тестван и оценен на терен на суша и вода в швейцарските Алпи, Женевското езеро, Париж, Амстердам и Берлин.

Той се захранва от електрически двигател, литиево-йонна батерия и слънчеви панели на покрива, като има „положителен CO2 отпечатък“, с което цели да бъде най-устойчивия в своята пазарна ниша.

Тялото на превозното средство е произведено от органично фибростъкло с полиестер, направен от рециклирани бутилки, а редица негови части са отпечатани на 3D принтер от биопластмаса.

Производството на първата серия вече е започнало и първите бройки Z-Triton 2.0 ще бъдат доставени в Европа в края на 2022 г., а в САЩ през 2023 г. В Латвия желаещите вече могат и да наемат кемпера.

Компанията разработва и "направи си сам" версия, която ще бъде опростена, модулна, по-достъпна и лесна за доставка.

Джаджата, която превръща всеки автомобил в кемпер за минути (снимки)Със заземени самолети, затворени хотели и международни ограничения за пътуване, кемперите и кавараните се превръщат във все по-популярна и сравнително безопасна форма на туризъм през тази година, още повече че по презумция вървят с идеята за социално дистанциране