Жена води на повод гол мъж, облечен само с кучешки нашийник. Две стриптийзьорки танцуват до бар. Мъж и жена правят секс, а около тях се е събрала група от хора, които ги гледат и от време на време коментират. Един от наблюдателите дори е облечен в нацистка униформа.

Всичко това не се случва в реалния свят, а в детска платформа за видеоигри, пише BBC.

Roblox е огромен виртуален свят, който представлява нещо като примитивна метавселена. Той е и една от най-популярните детски игри в света.

Две трети от децата в САЩ на възраст между 9 и 12 години са използвали платформата през 2020 година.

Roblox позволява на потребителите да създават и играят игри заедно. Това е и начин да се свържете в реално време с други хора в дигиталния свят.

Играчите могат да създават игри, като използват инструментите за разработчици, които платформата предоставя. За разлика от по-традиционните игри, съдържанието се генерира от неговите потребители. Това е изключително успешен бизнес модел, но също така създава и сериозни проблеми.

Секс игрите на Roblox обикновено се наричат "частни апартаменти" ("condos") в платформата. Това са виртуални пространства, генерирани от потребителите, където те могат да говорят за секс, а техните аватари могат дори да правят виртуална любов. В тези игри правилата на Roblox не важат, тъй като целта им е съвсем различна от тази на малчуганите.

От Roblox признават, че това е проблем.

„Знаем, че има една изключително малка подгрупа потребители, които умишлено се опитват да нарушават правилата“, коментира пред BBC говорителят на компанията.

Защо метавселената може да представлява сериозен проблем за децата?Ако има едно нещо, с което технологичните компании, търговците на дребно, създателите на съдържание и инвеститорите са съгласни, то е, че от метавселенета могат да се спечелят много пари. Ще бъде ли тя обаче безопасно място, най-вече за децата и тийнейджърите?


Частните "апартаменти" обикновено са на живо само за кратко време, в повечето случаи за по-малко от час, преди да бъдат открити от администраторите на играта и свалени. От Roblox са категорични, че непрекъснато се опитват да ограничават създаването на подобни виртуални пространства.

„Ние извършваме преглед на безопасността на всяко отделно изображение, видео и аудио файл, качен в Roblox. Използваме комбинация от хора и машини за тези контролни функции“, твърдят от компанията.

"Но въпреки това периодично в платформата се "промъква" и нецензурно съдържание. Това е като игра на котка и мишка", казва Лари Магид от ConnectSafely - организация с нестопанска цел, която повишава осведомеността за онлайн безопасността на децата.

Частните "апартаменти" не са сред обикновените игри, на които можете да се натъкнете случайно, докато играете. Потребителите трябва да ги търсят активно, за да ги намерят, тъй като алгоритмите все по-успешно ги изолират. Но самото им съществуване притеснява много родители, които знаят, че децата им прекарват част от времето си в платформата.

От Roblox уверяват, че са разработили инструменти за родителски контрол, които могат да се използват за ограничаване на това с кого взаимодействат децата и до какви преживявания имат достъп. Но това предполага, че родителите са достатъчно подготвени технологично, за да са наясно с тези предпазни мерки.

Миналата седмица компанията-майка на Facebook, Meta, представи нова функция Personal Boundary в своята игра за виртуална реалност Horizon Venues. Играта позволява на хората да се срещат в различни пространства, където техните аватари могат да гледат спорт, да посещават концерти или да правят фитнес упражнения заедно.

Промените бяха предприети, след като една от потребителките в играта заяви, че е претърпяла виртуално сексуално насилие в платформата.