Придобилата напоследък популярност бяла маса с невероятни пропорции, която сама по себе си вече играе малка роля в задълбочаващата се криза между Украйна и Русия, е в епицентъра и на друг спор между отделни държави.

Английският Guardian и други медии писаха, че испански и италиански компании за мебели спорят за това кой е изработил тази вече световно известна маса.

Масата също така е обект на шеги и подигравки в социалните медии, откакто се появиха снимки от кризисната среща в Кремъл между руския президент Владимир Путин и френския му колега Еманюел Макрон.

Впоследствие се появи информация, че Макрон е отказал да се подложи на тест за COVID-19 в Русия и това е причината за голямото разстояние между двамата.

По-рано през седмицата германският канцлер Олаф Шолц също се озова в далечния край на този работен плот със сложна изработка.

Може да се каже, че Путин има предпочитания към изключително дългите маси, като наскоро проведе други срещи - с министрите си на отбраната и външните работи, на дори още по-дълга маса, пише MarketWatch.

И макар четириметровата бяла маса, която стои на три крака, да внесе известно настроение на фона на напрегнатия период в глобалната политика, това не беше никак смешно за две компании за мебели от Южна Европа.

Първо Висенте Сарагоса, ръководител на едноименната компания за мебели в Алкасер, Валенсия, заяви пред испанско радио, че веднага е разпознал своята маса, която според него е изработена от алпийска бял бук с позлата.

Това предизвика реакция от Ренато Полоня, собственик на компания за мебели на име Oak в Комо, Италия.

“Този мъж, когото не познавам, твърди, че е произвел тази маса през 2005 г. и по тази причина тук има нещо, което не отговаря на фактите. Като доказателство ние разполагаме с всички сертификати за свършената работа и дори признанието на руския президент, който по онова време беше Борис Елцин,” заяви Полоня. (Елцин беше президент на Русия в периода 1991 – 1999 г.)

Сарагоса заяви, че неговата компания, която вече не развива дейност, е правила по-големи и по-хубави маси от тази в Кремъл, която всички видяха.

Същото може да се каже и за Ikea, ако съдим по шеговитата снимка на този потребител на Twitter.