Русия разполага с един очевиден съюзник, към когото да се обърне, докато между страната и Запада прехвърчат геополитически искри относно Украйна.

Не очаквайте обаче Китай да предложи много повече от думи на подкрепа към северния си съсед, ако САЩ и Европа изпълнят заплахите си за санкции срещу руската икономика, при положение че Москва започне инвазия в Украйна.

Дипломатическите и военни връзки на Пекин с Москва може да са силни, но икономическите им отношения са много по-сложни.

В петък, когато започна зимната Олимпиада в Пекин, руският президент Владимир Путин се среща с китайския си колега Си Дзинпин.

От Кремъл описаха срещата като топла и конструктивна, а двамата лидери са се споразумели да задълбочат сътрудничеството си, според китайската държавна агенция Xinhua. Руският петролен гигант Роснефт обяви, че е договорил увеличение на доставките за Китай в следващото десетилетие.

"Ако си сътрудничим, ние можем да постигнем стабилен икономически растеж ... и да се изправим заедно срещу днешните рискове и предизвикателства," казва Путин, цитиран от Xinhua.

Тези рискове може да се окажат големи, ако Русия нахлуе в Украйна. От Москва неколкократно отричаха да имат подобни намерения.

Щатски законодатели обаче заплашват да наложат много сериозни санкции, ако Русия премине червената линия. Европейските лидери също подготвят санкции, които ще надхвърлят значително наложените на страната ограничения, след като тя анексира Крим през 2014 г.

Китай, която има собствени проблеми със Запада, вече оказа дипломатическа подкрепа за своя съюзник. В общо изявление след срещата Си и Путин заявиха, че и двете страни са против разширяването на НАТО." Русия се опасява, че Украйна може да се включи в алианса.

"Си почти сигурно смята, че има стратегически интерес в това да подкрепя Русия," казва пред CNN Business Крейг Сингълтън от Фондацията за защита на демокрациите. Той посочва, че Китай "продължава да бъде в постоянен конфликт със САЩ“.

Вече има известни доказателства, че напрежението със Запада е задълбочило сътрудничеството между Китай и Русия, според Александър Габуев, председател на „Русия в Азиатско-тихоокеанската програма“ в Carnegie Moscow Center. Той посочва сделките за оръжие, общата разработка на оръжия и увеличения брой военни учения между двете сили.

Не е ясно обаче колко далече би се разпростряло това задълбочаване на икономическото сътрудничество в условията на строги санкции. Русия зависи сериозно от Китай по отношение на търговията, но това не важи за отсрещната страна. Китайската икономика вече беше поразклатена, което не дава много стимули на Си да обвързва страната си с Москва в случай на военна криза.

Какво е SWIFT и защо това може би е оръжието, което плаши Русия най-многоЗападните държави заплашват Русия с пакет от безпрецедентни санкции, насочени към това да възпрат евентуално нахлуване на страната в Украйна, но има една конкретна мярка, която изглежда всява страх в сърцето на Кремъл – отрязването на страната от световната банкова система.

"За Путин би било победа, ако Си просто се придържа към заявеното от Китай желание за дипломатическо разрешаване на кризата, тъй като това означава, че оплакванията на Путин са основателни," казва Сингълтън. "Отвъд това Китай трудно ще задълбочи икономическите си отношения с Русия или поне не скоро."

Русия има нужда от Китай заради търговията, докато Китай има други приоритети

Китай е водещият търговски партньор на Русия, допринасяйки с 16% от стойността на чуждестранната търговия, според изчисления на CNN Business въз основа на данни от 2020 г. на Световната търговска организация и китайските митнически служби.

Но за Китай Русия е от много по-малко значение. Търговията между двете държави е съставлявала едва 2% от търговския стокообмен на Китай. Европейският съюз и САЩ имат много по-големи дялове.

"Пекин трябва много да внимава по отношение на навлизането си в конфликта между НАТО и Русия относно Украйна," казва Алекс Капри от Hinrich Foundation. "Настоящите икономически връзки с Русия, в това число и енергийните й нужди, не гарантират, че Пекин ще рискува допълнително отчуждаване и реакция от страна на Вашингтон и неговите сътрудници. Това може на по-късен етап да се обърне срещу Пекин."

Западните власти знаят, че залогът е висок и за Китай. Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Пекин, че нахлуване в Украйна ще породи "глобални рискове за сигурността и икономиката", които могат да навредят и на Китай.

Китайската икономика вече изпитва затруднения, което може да затрудни задълбочаването на връзките на Пекин с Москва или дори спазването на обещанията, които вече са дадени, като например сключеното наскоро споразумение за увеличаване на търговията между Китай и Русия до 200 млрд. долара до 2024 г., което е приблизително с 50 млрд. долара на година повече, в сравнение с момента.

МВФ очаква китайската икономика да нарасне само с 4.8% тази година, в сравнение с 8% ръст през 2021 г. Имотната криза и ограничените потребителски разходи дърпат надолу темпа на икономическия растеж.

Според Сингълтън ескалираща криза в Украйна "почти сигурно би разтърсила" пазарите на енергийни продукти и метали, което ще се отрази сериозно на световната икономика. Този вид извънредна ситуация, в комбинация с политиката на Китай спрямо COVID-19, "биха могли да ускорят забавянето на ръста на китайската икономика."

Има ограничения за помощта на Пекин

Добрите отношения с Китай вероятно само ще смекчат, но няма да неутрализират ефекта от санкциите на Запада срещу Русия, смята Капри от Hinrich Foundation.

Има и някои проблеми, с които Китай не може да помогне въобще, допълва той.

Да вземем "ядрената опция", която може да навреди сериозно на руската икономика. Западът може да отстрани Русия от платежната система SWIFT, което на практика да откъсне страната от световната банкова система.

Китайският юан дори не е близо до това да се конкурира в световен мащаб с щатския долар," казва Капри, отбелязвайки, че доларът играе важна роля както при SWIFT, така и при търговията със суровини, като петрол и природен газ, които са "жизнената сила на руската икономика."

Историята в последните години също не е на страната на Русия. След като анексира Крим през 2014 г., тя се насочи към Китай за подкрепа, тъй като срещу нея бяха наложени икономически санкции

И макар Пекин публично да се противопостави на тези санкции и обеща да засили икономическите отношения, усилията на Китай не бяха достатъчни, за да компенсират проблемите на Русия. Търговията между Русия и Китай пада с 29% на годишна база през 2015 г. Преките инвестиции на Китай в Русия също намаляват.

Руски банкери пък са се оплаквали, че китайските банки не искат да правят бизнес с тях, за да избегнат нарушаване на санкциите, според коментар от 2015 г. на Юри Соловиев, заместник-президент на VTB Bank.

"Китай е старшият партньор в тези двустранни отношение," се казва в доклад на анализатори на Eurasia Group, които посочват, че икономиката на страната е около девет пъти по-голяма от тази на Русия. "Вероятно Пекин иска да оформи сметките на Москва в своя полза."