Многобройни експлозии се чуват в центъра на украинския град Донецк, съобщи Българското национално радио, цитирайки източници на Ройтерс.

Сепаратистите, които контролират града, обявиха, че украински военни са обстрелвали няколко населени места на територията на непризнатата Донецка народна република. В Донецк стрелбата е била по посока на местния химически завод.

Междувременно наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество Европа заявиха, че само в събота са били регистрирани почти 2000 нарушения на примирието в Източна Украйна.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг сигналите, които идват от Русия, сочат, че Москва подготвя пълномащабно нападение срещу Украйна. В ефира на германската телевизия ARD Столтенберг предупреди, че рискът от атака е много висок.

В същото време президентът на Украйна проведе съвещание с ръководителите на силовите ведомства на международното летище в Киев. Според информация от президентския офис той е изслушал отчети за последните събития в източната част на страната и за състоянието на украинската армия.

Зеленски проведе и телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон. Двамата са обсъдили възможни начини за незабавно намаляване на напрежението и уреждане на ситуацията с политически и дипломатически средства.