Ако предишни ценови цикли могат да бъдат някаква индикация, при биткойна може да няма бичи пазар до края на 2024 г. или началото на 2025 г. смята съоснователят на Huobi - една от най-големите борси за криптовалути в света.

Бичите пазари при биткойна са тясно обвързани с процес, наречен „разполовяване“, който се случва на всеки няколко години, казва Ду Джун пред CNBC.

Той е свързан с така наречените копачи, които използват специализирани компютри за разрешаването на сложни математически задачи, с които удостоверяват трансакциите в мрежата. Като възнаграждение за това копачите получават биткойни.

Разполовяването е вписано в кода на биткойна и намалява наполовина възнаграждението, което така наречените копачи получават за удостоверяването на трансакциите в мрежата на биткойна. То се случва приблизително на всеки четири години.

Последното разполовяване беше през май 2020 г., а през 2021 г. биткойнът поскъпна до рекордните над 68 000 долара. Подобен процес се наблюдаваше и през 2016 г. На следващата година биткойнът поскъпна до ново най-високо дотогава ниво.

Българите вече могат да търгуват с крипто инструменти на БФББорсата пуска осем крипто ETN-и на пазар BSE International

След достигането на тези два върха цената на биткойна падаше. В момента най-популярната криптовалута се търгува на близо 40% под рекордното си ниво от ноември, макар и да е над достигнатите през януари дъна. Следващото разполовяване се очаква да стане през 2024 г.

“Ако този цикъл се запази, в момента сме в ранните етапи на мечи пазар,” казва Ду.

“Наистина е трудно да се прогнозира точно, защото има и много други фактори, които влияят на пазара, като геополитически въпроси, в това число и война или COVID-19”, казва още той.

“След този цикъл следващият бичи пазар при биткойна няма да е преди края на 2024 г. и началото на 2025 г.”

Поевтиняването на криптовалутите напоследък кара някои пазарни участници да се притесняват за настъпването така наречената “криптозима,” или период на понижения в цените.