Министерството на правосъдието на Съединените американски щати привлече прокурор с опит в сферата на компютърните престъпления, който ще ръководи нов национален екип за разследване на трансакции с криптовалути. Федералното бюро за разследване пък открива ново звено за анализ на блокчейн и конфискация на виртуални активи, съобщава Ройтерс.

Създаването на отдела за разследване на виртуални активи се случва, след като по-рано този месец беше извършена най-голямата финансова конфискация от страна на Министерството на правосъдието.

Мъж и жена от Ню Йорк бяха обвинени в предполагаемо "пране" на биткойни на стойност над 4.5 милиарда долара. Предполага се, че средствата са откраднати при хакването на борсата за цифрова валута Bitfinex през 2016 г.

Регулаторните органи на САЩ засилват контрола върху криптоиндустрията след поредица от кибератаки миналата година, включително срещу най-голямата мрежа от петролопроводи в САЩ и най-големия доставчик на говеждо месо в света. Групите за изнудване, използващи т. нар. ransomware (софтуер за "отвличане" на файлове), често изискват своите откупи в биткойни.

В някои от тези случаи ФБР успя да проследи и възстанови част от загубите

Юн Янг Чой, която е ръководила делото срещу руски хакер, помогнал за кражба на информация за повече от 80 милиона клиенти на JPMorgan & Chase Co, ще оглави новия криптоотдел в американското правосъдно министерство. Това обяви заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако по време на конференцията по киберсигурност в Мюнхен.

Хакерска атака отне над 320 млн. долара в криптоактивиЕдин от най-популярните блокчейн мостове, свързващи платформите на компаниите Ethereum и Solana, загуби повече от 320 милиона долара в резултат на хакерска атака.


Чой, която доскоро беше старши съветник на Монако, работи близо десетилетие като координатор по киберпрестъпленията и помощник на американския прокурор в Ню Йорк.

"Изпращаме ясно предупреждение към престъпниците, които използват криптовалута, за да финансират своите схеми. Призоваваме и всички компании, занимаващи се с криптовалута, да изкоренят злоупотребите с криптовалути. Онези, които не полагат усилия за това, ще бъдат държани отговорни“, каза Монако.

Монако обяви създаването на нова международна инициатива в областта на сигурността на криптовалутите. Тя беше категорична, че новият отдел ще бъде агресивен по отношение на предотвратяването на кибер заплахите.