Парите са изправени пред една от най-големите трансформации в историята си.

Съвременните технологии и пандемията от COVID-19 тласкат потребителите към безкасовите разплащания и алтернативните средства, като биткойн, като в същото време централните банки действат бързо, за да не изостават от развитието на финансовата инфраструктура.

Те обещават създаването на платежна система, която е по-безопасна, по-устойчива и по-евтина от частните алтернативи. Централните банки на Бахамските острови, Източнокарибския валутен съюз и Нигерия са сред пионерите в областта на държавните цифрови валути, докато Китай и еврозоната все още експериментират в тази област.

Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка засега действат много по-предпазливо, пише Bloomberg.

Какво представляват дигиталните пари на централните банки?

Те не се различават особено, поне на повърхността, от съхраняването на електронни пари в банкова сметка или използването на карти, смартфони или мобилни приложения за разплащане. Ключовата разлика е, че предоставените от централната банка пари са безрисков актив.

Физическата доларова банкнота, например, винаги струва един долар. Един долар в сметка в търговска банка, макар и на теория да се конвертира в хартиени пари в брой при поискване, е обект на различни рискове за платежоспособност и ликвидност на тази банка, което означава, че потребителите може невинаги да имат достъп до него или дори да го загубят в редки случаи.

Дигиталните пари на централната банка биха били изцяло нейна отговорност.

Как ще се променят разплащанията?

Централизираните дигитални пари могат да се предлагат в повече от една форма, но една от целите им би била да направят плащанията по-бързи. В настоящата система търговските банки уреждат своите нетни плащания помежду си, като използват пари от централна банка, но този процес обикновено не е мигновен поради различни технологични и оперативни причини. А това създава известен кредитен риск.

Какво общо имат криптовалутите?

Освен потенциалния технологичен дизайн, дигиталните валути на централните банки са концептуално различни от криптовалутите, като биткойн, които са твърде нестабилни, за да бъдат средство за съхранение на стойност. Освен това те не са достатъчно масови, за да бъдат полезни за междубанкови разплащания.

Биткойнът засега остава по-скоро в сферата на спекулативните активи. Едно от основните му предимства е децентрализацията, което означава, че няма правителство или централна банка, които да го контролират.

За разлика от криптовалутите, държавните дигитални пари ще се контролират именно от централните банки. Някои държави експериментират с пълно или частично използване на блокчейн технологията за разпределяне на трансакциите, докато други не смятат да я използват.

Европейската централна банка, например, изрази опасения относно екологичния отпечатък от управлението на паралелна блокчейн инфраструктура и смята да имплементира друга система.

Криптоборсата Binance купува дял за 200 млн. долара във ForbesForbes, известна със своята класация на милиардерите, обяви, че сделката ще й помогне да се превърне в лидер при предоставянето на информация за дигиталните активи, като биткойн

Какви са различните видове централизирани дигитални валути?

Има два основни вида разплащания, за които те могат да бъдат предназначени - "на едро" и "на дребно". При проектите за търговия на дребно централизираните дигитални валути ще се издават чрез сметки в централна банка за широката публика или чрез сметки в търговски банки, работещи с централната банка.

Подобна система би елиминирала кредитния риск - средствата не са в баланса на посредник, а транзакциите се уреждат директно и незабавно в централната банка.

Подходът "на дребно" може да бъде особено полезен за потребителите, които нямат достъп до традиционните банкови услуги. Някои държави, като Дания, обаче изключват тази опция, тъй като това може да нанесе щети на търговските банки, защото вложителите потенциално биха могли да прехвърлят сметките си в централна банка.

Други централни банки пък обявиха, че ще наложат горна граница на депозитите, за да предотвратят подобни рискове за финансовата стабилност.

При проектите "на едро" достъпът до цифровата валута ще бъде ограничен до банки и други институции, за да направят платежните потоци в рамките на съществуващата финансова система по-бързи и по-евтини, но с по-малко смущения в цялостната структура на сектора.

Кои държави експериментират с централизираните дигитални пари?

Според МВФ около 100 държави са на различни етапи от проучването на централизираните дигитални валути. Индия обяви, че нейната централна банка ще издаде цифрова рупия още през следващата финансова година, докато Китай вече представи своя цифров юан на спортистите и зрителите на провеждащите се в момента Зимни олимпийски игри в Пекин.

Някои от островите в Източния Карибски басейн, които споделят обща централна банка, вече пуснаха собствена цифрова валута DCash. Към нея се присъединиха островите Сейнт Винсент и Гренадини миналата година, след като изригване на вулкан принуди хиляди хора да бъдат евакуирани от домовете си. Въвеждането на дигиталната валута се разглежда като важна част от усилията за възстановяване.

Федералният резерв на Съединените щати не приема особено активно идеята за цифрова валута, но наскоро направи ключова стъпка, като публикува дискусионен документ от 35 страници, в който очерта серия от потенциални ползи. Все пак Фед не прави категорични заключения дали издаването на такава валута е разумно и няма намерение да продължи да развива проекта без подкрепата на Белия дом и Конгреса.

Централната банка на Канада също все още не е намерила аргументи в полза на цифровата валута, но продължава да изгражда техническия капацитет за издаване на подобни парични средства и да наблюдава развитието им по света.

Криптовалутите настъпват?Близо сме до момента, в който повечето компании ще започнат да предлагат криптовалути като метод за онлайн разплащания.

Какви са предимствата и рисковете?

Ако централните банки успеят да преодолеят техническите трудности, цифровите валути биха могли да позволят по-бързи и по-евтини парични преводи. Международният валутен фонд смята, че новите валути могат да засилят финансовото приобщаване на места, в които присъствието на частните финансови институции е неизгодно и биха генерирали по-голяма устойчивост в региони, предразположени към природни бедствия.

Според президента на ЕЦБ Кристин Лагард, цифровото евро може да стане особено важно на фона на нарастването на протекционистичните политики, ако те доведат до нарушаване на чуждестранните платежни услуги в Европа.

За Китай цифровата валута предлага възможен начин за поддържане и контрол на бързо дигитализиращата се икономика. От друга страна обаче, това може да даде на правителството допълнителен инструмент за наблюдение и контрол.

Рисковете пред централизираните дигитални валути са значителни, поради което повечето централни банкери се отнасят към тях с повишено внимание. В зависимост от избрания модел, финансовите регулатори рискуват да навредят на търговските банки, които са жизненоважен източник на финансиране за реалната икономика, както и да поемат преките рискове и усложнения на банкирането на дребно.

Проблемите при управлението на бизнес, който е нов за тях, могат да подкопаят общественото доверие към тях. А именно то им позволява да извършват непопулярни действия, като повишаването на лихвените проценти, когато се налага.

Някои икономисти изразиха съмнения дали сегашната блокчейн технология ще бъде в състояние да поддържа голям обем от едновременни транзакции. Изследване на Китайската централна банка показва, че капацитетът на блокчейн мрежата на биткойн е паднал доста под пиковите си равнища по време на масовото пазаруване в Деня на самотните сърца в Китай през 2018 г., когато са обработвани по 92 771 транзакции в секунда.

Други проучвания показват, че мрежата на етериум обработва средно 15 транзакции в секунда, докато мрежата на Visa може да поеме 24 000.