Големите мултинационални банки инвестират милиарди долари в нови проекти за добив на нефт и газ, въпреки поетите ангажименти за постигане на нетни нулеви въгелродни емисии, твърдят от природозащитната организация Share Action, цитирани от BBC.

Инвеститорите трябва да принудят банките да изискват зелени планове от фирмите за изкопаеми горива, преди да ги финансират, смятат активистите.

Постигането на нулеви нетни емисии означава да не се увеличава концентрацията на парникови газове в атмосферата чрез намаляване на емисиите и опит за компенсирането им чрез различни механизми за пречистване - засаждане на дървета, "улавяне" на въглеродния диоксид и други.

За да се избегнат вредните ефекти върху околната среда, включително екстремните метеорологични явления, ръстът на средната глобална температура трябва да бъде ограничен до под 1.5 градуса по Целзий спрямо нивата от Прединдустрианата епоха до 2050 г., смятат учените.

Като част от тази мисия Международната агенция по енергетика заяви, че не трябва да се разработват нови петролни и газови находища.

Но големите банки продължават да финансират разширяването на индустрията с многомилиардни инвестиции, въпреки че повечето от тях са част от ръководената от ООН група Net Zero Banking Alliance, твърдят от ShareAction.

HSBC, например, инвестира приблизително 8.7 милиарда долара в нови петролни и газови проекти през 2021 г. Barclays е вложила 4.5 милиарда долара в подобни начинания, а Deutsche Bank - 5.7 милиарда долара, изчисляват от природозащитната организация.

Сред петролните гиганти, които са се възползвали от финансирането, са Exxon Mobil, Shell, BP и Saudi Aramco.

Все пак инвестициите в изкопаеми горива бележат сериозен спад спрямо 2020 г., когато само HSBC наля повече от 18 милиарда долара в нови петролни и газови проекти.

От ShareAction обаче смятат, че банките са предоставяли заеми на производителите на изкопаеми горива, за да ги задържат "на повърхността" по време на кризата и че през 2021 г. финансирането се е върнало на нивата отпреди пандемията.

Кой купува Има голяма вероятност те да се окажат собственост на някой пенсионен фонд или университет

Миналата година 24 от големите банки в Net Zero Banking Alliance са предоставили 33 милиарда долара за нови проекти за нефт и газ, като повече от половината от тази сума (19 милиарда долара) идва от четирима от учредителите на организацията - HSBC, Barclays, BNP Paribas и Deutsche Bank, твърдят от Share Action.

Организацията призовава големите инвеститори да изискват от банките да ограничат финансирането на добив на петрол и газ, заявявайки, че то носи рискове за самите тях.

"Ако търсенето на петрол и газ намалее в съответствие със сценария за ограничаване на глобалното затопляне от 1.5 градуса по Целзий, цените ще паднат и активите ще останат блокирани. От друга страна, ако търсенето не спадне достатъчно, за да ограничи глобалното затопляне, икономиката ще пострада от тежките физически климатични въздействия.

Така или иначе стойността, ще бъде унищожена за енергийните компании, банките и техните инвеститори", предупреждава изследователският мениджър на ShareAction Ксавие Лерин. По думите му повечето банки не изискват планове за т. нар. "зелен преход" от своите клиенти, което поражда съмнения относно екологичните им ангажименти.

Банките, от своя страна, отричат твърденията, че не изпълняват поетите ангажименти за ограничаване на въглеродните емисии. HSBC публикува политиката си за постепенно прекратяване на финансирането на въглища за производство на енергия през декември и заяви, че нейните планове за нетно нулево финансиране за петрол и газ ще бъдат публикувани в годишния ѝ доклад по-късно този месец.

Barclays пък обяви, че продължава да се ангажира с широк кръг от заинтересовани страни по теми, свързани с климата и устойчивостта. Трезорът има за цел намаляване на финансираните емисии от енергия, включително въглища, нефт и газ, до 2025 г. с 15%.

„Въглеродно интензивните сектори представляват само малък дял от нашия кредитен портфейл и въз основа на публично достъпни данни нашата дейност по кредитиране и поемане на кредити за изкопаеми горива е значително по-малка от тази на глобалните конкуренти. Освен това, нашата цел е да подкрепим всички наши клиенти, докато преминаваме към свят с нулеви нетни емисии", заяви пред BBC говорителят на Deutsche Bank.

Германският трезор обяви, че стартира инициатива за постигане на зелени и социални цели на стойност 200 милиарда евро до 2023 г.

Изпълняват ли корпорациите обещанията си за намаляване на емисиите?Голям брой компании по света обявиха обещания за постигане на нетна въглеродна неутралност през последните години

Френската BNP Paribas, която също е посочена в доклада на ShareAction, казва, че е основен източник на финансиране за много европейски енергийни компании, които до голяма степен са ангажирани с прехода на своя модел чрез силни инвестиции в развитието на възобновяемата енергия.

Банкатае е убедена, че "тези играчи, поради техническите и финансови възможности, имат необходимите лостове за ускоряване на прехода чрез разработване на възобновяема енергия и други трансформиращи решения".

Междувременно, петролният гигант Exxon Mobil пък припомня становището на Международната агенция по енергетика и Междуправителствената група на ООН по изменението на климата, според които дори и в Парижкото споразумение за климата се предвиждат значителни инвестиции в петрол и газ.

Дори и при сценария за постигане на нетна въглеродна неутралност до 2050 г. ще са необходими допълнителни инвестиции от приблизително 11 трилиона долара в разработването на петролни и газови находища, за ​​да се отговори на световното търсене на енергия.

BP също потвърди амбиции за постигане на нетна въглеродна неутралност и е изложила стратегия за осъществяването им.

Shell и Saudi Aramco до този момент не са коментирали твърденията в доклада на ShareAction, пише още BBC.